Receptbank
Här har vi importerat alla recept från den gamla bloggen, och fortsätter att lägga upp nya med jämna mellanrum! Använd gärna sökfunktionen för att leta efter ett specifikt recept eller råvara.
Rårörd jordgubbssaft
Det absolut bästa sättet att bevara smakerna från sommaren är att göra rå sylt och saft, tycker jag. Mixade jordgubbar och lite socker håller bra i frysen och får tårtan i december att smaka solvarm sommar. På min lillebrors GMC från 1950 har vi ställt en karaff med...
Rosengelé
Louise Odier-rosorna stod i full blom och trädgårdens ägarinna var bortrest. Vi tyckte det var synd att de underbart doftande rosorna skulle blomma ut utan att någon märkte det, så vi konserverade dem i form av rosengelé. Att ge sig ut och skörda råvarorna kändes...
Fantastisk körsbärspaj
Körsbär är en av mina favoritsmaker. En annan är viol, men det har vi redan pratat om. Körsbär då: det finns inte nog med saker som smakar körsbär här! Vi tog saken i egna händer, som vanligt. När träden är som rödast, plocka halvannan liter körsbär och tillverka lite...
Nyslungad honung
En första liten honungsskörd blev det för några veckor sedan. Mild honung gjord på ängsblommor. Efter många dagar av idogt rörande i honungshinkarna satte sig honungen, så nu har den konsistensen av mjukt smör istället för sirap. Fortfarande lika god i teet, dock. Den...
Jönslanna Grönt och Fint
Väl ute på landsbygden passade vi på att ta en tur, jag och Eveline. Som de vänliga själar vi är, rapporterar vi gladeligen om våra fynd till er, kära läsare. Se det hela som ett litet reportage, helt enkelt. En dryg kilometer från Amandas föräldrars gård bor...
vegetarian på restaurang
I bilen i morse lyssnade jag på P1. Numer orkar jag inte gå upp så tidigt att jag hinner läsa tidningen, så då är radion ett ganska bra komplement. Just idag pratade de, bland annat, om vegetarisk mat. Någon krönikör från gårdagen hade berömt Storbritanniens...
Ode till bloggare
Ni vet hur det blir: man sätter sig, bara en liten stund, framför datorn. För att kolla mailen. Kanske läsa en liten blogg. Eller två. Eller fler... och sen är man fast. Det finns så många fantastiska, ambitiösa bloggare här ute så ni anar inte. Den ena mer...
sockerkaksrester med Elin Ivre
Vad gör man, när man står där med en något smulig sockerkaka? Kakbollar, såklart! Ni hörde rätt; till slut har Våra Oköttsliga Lustar fallit till föga och sällar sig numer till kakbollsmakarna. Vårt första försök med dessa små munsbitar innehöll, förutom sockerkakan,...
hommus/hummus/houmus osv…
Amanda är i fjärran land och roar sig med finaste Marie. Jag sitter hemma i Sverige och tröstäter den svårstavade, men ack så ljuvliga, rätten hommus (eller hur det nu är) på bröd. Det viktigaste för en lyckad hommus är goda kikärtor, mycket tahini och rejält med...
Raw smoothie
Hemma hos Eveline så får man alltid den bästa frukosten! När jag var där i helgen så fick man rosa smoothie gjord på sojamjölk, banan, jordgubbar och hirsflingor till frukost. Då blev man automatiskt glad! Vill man testa lite nya smoothiegrepp så rekommenderar jag en...