I bilen i morse lyssnade jag på P1. Numer orkar jag inte gå upp så tidigt att jag hinner läsa tidningen, så då är radion ett ganska bra komplement. Just idag pratade de, bland annat, om vegetarisk mat. Någon krönikör från gårdagen hade berömt Storbritanniens fantastiska utbud för oss som inte äter kött, och jämfört med stackars Sverige, där vegetarianer ofta får gå hem lite småhungriga och besvikna från restauranger och krogar.

Jag har bara tillbringat en långhelg i London, men maten där gjorde mig lycklig. Jag och mitt sällskap kunde välja i princip vilken restaurang vi ville, och det fanns alltid flera alternativ för mig att välja på. Fantastiskt goda alternativ. Inte bara det gamla vanliga där köttet eller fisken plockas bort och man får äta typ ”vegetarisk bouillabaisse” (=buljong, antagligen urkokt fisk, och någon grönsak) eller ris, pasta, potatis, sås och sallad, som var fallet för mig på Scandic Opalens lunchbuffé.

En av de som intervjuades i P1 morgon var matskribenten och kokboksförfattaren Pia Hall. Hon verkade bekant med Storbritannien, och berättade att där hade pizzeriorna till och med koll på om det var löpe i osten eller inte. De vegetariska pizzornas ost innehöll det konstgjorda enzymet, och inte det naturliga från kalvmage. Även kocken Mattias Dahlgren intervjuades. Hand påstod att bristen på restauranglagad vegetarisk mat berodde på så dålig efterfrågan. Ett klassiskt moment 22. Om man nu inte är vegetarian och således inte ”tvungen” att fråga – gör man det då? Går man till en restaurang och frågar om något som inte står på menyn? Om restaurangerna erbjöd ett oemotståndligt vegetariskt (eller, om vi ska freaka ur helt – veganskt) alternativ, tror ni inte att fler skulle beställa det då?

De båda enades i alla fall om att det behövs mer kunskap om mat. Både i Sverige och annorstädes. För att få fler att välja en miljövänlig vegetarisk måltid krävs kockar som kan sin sak. Som vet att kyckling eller fisk inte är vegetariskt, som vet att köttbuljong eller ostronsås inte passar heller, och som vet att laga till en fullvärdig måltid som man visst blir mätt på. Först då tror jag att vi kan vinna över de mest inbitna köttätarna.

Tur att vi håller på att göra just en sådan kokbok då!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!