Saffran i lussebullar och pastasås

dec 13, 2018 | advent, vegetariskt | 0 Kommentarer

Idag ska vi ägna oss åt en av julens käraste kryddor, nämligen saffran. Gyllene och smakrikt, exklusivt och så fantastiskt vackert! Och så passar det i både mat och bakverk, kolor, kakor, soppor och vetebröd.

Först så delar vi ett recept på en pastasås med saffran och vitkål, som vi gjorde åt tidningen Vegourmets sista nummer. Det är otroligt sorgligt att en så fin och inspirerande tidning gått i graven, och vi är både glada och stolta över att ha få bidragit med bilder och recept till de senaste två årens nummer.

Längst ner i inlägget hittar ni en oldie but goldie, nämligen receptet på våra bästa lussebullar! Vi har delat det förr, men det tål absolut att delas igen. Lycka till med baket!

 

 

Pasta med vitkål och saffran

Vitkål är en fantastisk grönsak som går att använda till det mesta. Rå i sallad, rostad med god dressing, kokt i soppa eller som här – i pastasås.
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ½ l fint strimlad vitkål
Olja till stekning
¼ g saffran
2 ½ dl vitt vin
3 ½ dl havregrädde
Salt och peppar
Några kvistar bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta
Pasta till servering

 

Hacka bladpersiljan och vitlöksklyftan fint tillsammans.
Lägg åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja en kort stund och tillsätt sedan den strimlade vitkålen. Fräs några minuter på medelvärme så lök och kål börjar svettas. Tillsätt sedan saffran och vitt vin. Låt puttra under lock i ungefär fem minuter, tills kålen är mjuk. Häll över havregrädde och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i någon minut och rör sedan ner nykokt pasta.
Strö över vitlökspersiljan vid servering.

Våra bästa lussebullar

Som ni kanske vet torkar saffran ut bröddeg ganska rejält, och det finns väl inget som gör en ledsnare än torra lussebullar? (Jo, det gör det såklart, men ni fattar.) Lösningen på problemet är enkel: jättemycket smör i degen. De här lussebullarna blir ljuvligt saftiga och med god saffranssmak. Försök att vara så snål som möjligt med mjölet under utbak, och du skall bli rikligt belönad!

1 pkt jäst
100 gram smör
½ g saffran
2 ½ dl mjölk + ytterligare till pensling
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
cirka 9 dl mjöl

1 ägg till pensling

Russin till dekoration

Smula ner jästen i en bunke, och tillsätt saffran, socker och salt. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till 37 grader och häll ner i bunken. Rör så att jästen löser sig. Knäck i ägget och tillsätt mjöl, lite i taget. Arbeta degen väl. Degen ska vara lite kladdig, och den blir inte heller sådär riktigt smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. 

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord – försök att inte använda alltför mycket mjöl i utbaket! En degskrapa är bra att ha. Ta av ungefär en tredjedel av degen och börja rulla en längd, som kapas efterhand i lagom bitar. Forma lussekatter och lägg på smord plåt för att jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck i russin och pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda dem i 7-8 minuter och låt dem sedan svalna under handduk.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!