Morotskräm och gravad sallad
Den här morotskrämen är mild och ljuvlig, och tar verkligen fram det bästa hos morötterna. Servera den som en aperitif, tillbehör eller del av plockmiddag – den passar till allt! Vill du göra den vegansk, så använd en växtbaserad färskost.
4 stora morötter
2 vitlöksklyftor
2-3 msk smör
200 gram naturell färskost
salt och svartpeppar
4 tunnbröd
6-8 dl neutral olja
flingsalt
![](https://www.dropbox.com/s/cgc19c1qqixmqh0/VOL_JUL2018_034.jpg?raw=1)
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär dem i slantar. Lägg dem tillsammans med smör, vitlök och lite salt på en bit ugnsfolie och nyp ihop kanterna, så du får ett paket. Lägg paketet i en form (säkrast om det råkar läcka) och baka i ugnen tills morötterna är mjuka, cirka 25 minuter. Ta bort vitlökarna, häll morötterna och eventuell vätska i en bunke.
Mixa slätt tillsammans med färskost. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp oljan till 165 grader i en stadig kastrull. Ha ett lock nära till hands. Riv isär tunnbröden i bitar och fritera dem ett par bitar åt gången tills de blir gyllene. Låt dem rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.
![](https://www.dropbox.com/s/stc2vx84ltbj4ov/VOL_JUL2018_032.jpg?raw=1)
![](https://www.dropbox.com/s/ht65umgbysem2kn/VOL_JUL2018_016.jpg?raw=1)
![](https://www.dropbox.com/s/3ljwt5k9uwlhkyf/01_advent_VOL_jul_feed_02.jpg?raw=1)
![](https://www.dropbox.com/s/n5pmtb7dxt2un60/01_advent_VOL_jul_stories_29.jpg?raw=1)
Gravad sallad
En krispig sallad med smak som passar bra både på julbordet och på smörgåsen. Och det går ju helt i vår linje – att ditcha laxen och äta morötter istället!
Receptet är väldigt enkelt att anpassa efter tillgång, smak och efterfrågan, här kommer det på ett ungefär:
2 stora morötter
½ gurka
½ tsk salt
1 tsk socker
½ tsk vinäger
1 tsk olja
3 msk hovmästarsås
1 knippe dill
Skala morötterna. Fortsätt att skala dem, så de delas i långa, fina och väldigt tunna strimlor. Lägg dem i en påse med salt, socker, vinäger och olja. Blanda försiktigt så kryddorna fördelas jämt runt morötterna. Låt dem gravas i kylen över natten. Strimla även gurkan med potatisskalare. Fördela morots- och gurkstrimlorna på ett fat. Klipp över dill och ringla över hovmästarsås.
![](https://www.dropbox.com/s/rncwt41mnadc3kq/01_advent_VOL_jul_stories_04.jpg?raw=1)
![](https://www.dropbox.com/s/65up1an1zwqhfxl/01_advent_VOL_jul_stories_11.jpg?raw=1)