Morotskräm och gravad sallad

dec 2, 2018 | advent, vegetariskt

 

Den här morotskrämen är mild och ljuvlig, och tar verkligen fram det bästa hos morötterna. Servera den som en aperitif, tillbehör eller del av plockmiddag – den passar till allt! Vill du göra den vegansk, så använd en växtbaserad färskost.

 

4 stora morötter
2 vitlöksklyftor
2-3 msk smör
200 gram naturell färskost
salt och svartpeppar

4 tunnbröd
6-8 dl neutral olja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär dem i slantar. Lägg dem tillsammans med smör, vitlök och lite salt på en bit ugnsfolie och nyp ihop kanterna, så du får ett paket. Lägg paketet i en form (säkrast om det råkar läcka) och baka i ugnen tills morötterna är mjuka, cirka 25 minuter. Ta bort vitlökarna, häll morötterna och eventuell vätska i en bunke. 

Mixa slätt tillsammans med färskost. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp oljan till 165 grader i en stadig kastrull. Ha ett lock nära till hands. Riv isär tunnbröden i bitar och fritera dem ett par bitar åt gången tills de blir gyllene. Låt dem rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.

Gravad sallad

En krispig sallad med smak som passar bra både på julbordet och på smörgåsen. Och det går ju helt i vår linje – att ditcha laxen och äta morötter istället!

Receptet är väldigt enkelt att anpassa efter tillgång, smak och efterfrågan, här kommer det på ett ungefär:
2 stora morötter
½ gurka
½ tsk salt
1 tsk socker
½ tsk vinäger
1 tsk olja
3 msk hovmästarsås
1 knippe dill  

Skala morötterna. Fortsätt att skala dem, så de delas i långa, fina och väldigt tunna strimlor. Lägg dem i en påse med salt, socker, vinäger och olja. Blanda försiktigt så kryddorna fördelas jämt runt morötterna. Låt dem gravas i kylen över natten. Strimla även gurkan med potatisskalare. Fördela morots- och gurkstrimlorna på ett fat. Klipp över dill och ringla över hovmästarsås.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!