Väl ute på landsbygden passade vi på att ta en tur, jag och Eveline. Som de vänliga själar vi är, rapporterar vi gladeligen om våra fynd till er, kära läsare. Se det hela som ett litet reportage, helt enkelt.

En dryg kilometer från Amandas föräldrars gård bor Ann-Sofie och Lennart. De har två enorma växthus och åtskilliga grönsaksland där de odlar ekologiska grönsaker som de sedan säljer. Behöver jag förklara hur lyxigt det är att kunna ta en tur till grannen och komma hem med famnen full av tomater som doftar sådär ljuvligt, sockerärtor, morötter och rödbetor? Inte behöva planera någon middag i förväg, utan gå ut i grönsakslandet, kolla vad som finns och sedan laga mat efter tillgång?

Gårdsbutiken kallas Jönslanna Grönt och Fint och har funnits i tio år. De började småskaligt med en pumpaodling, men utökade efter hand med ett större och ett lite mindre växthus.

Det är när man äter nyskördade grönsaker som man undrar vad man knaprat på resten av året. Var det ens tomater jag handlade i vintras, liksom?

Ann-Sofie guidade oss runt bland bevattningssystem och västeråsgurkor. På bilden ovan i mitten visar hon mig vart man ska nypa av bladen på sin basilika för att ytterligare bladrosetter ska växa ut. Hon berättade också att alla grödor gödslas med hästgödsel och gröngödsling, det vill säga gräsklipp. Ekologiskt och lokalproducerat, precis i vår smak!

Förutom grönsaker kan man även handla kryddväxter, smultron och annat smått och gott. Bland annat fanns en sorts basilika som doftade ljuvligt av citron, och Ann-Sofie rekommenderade en glass smaksatt med densamma. För er som inte har provat basilikaglass – sluta fundera och skrid till verket! Vi skall nog kunna bidraga med ett recept i sinom tid, så börja vänj er vid tanken.

Vill ni kika in hos Ann-Sofie kan ni göra det här. Är ni i krokarna tycker vi verkligen att ni ska svänga förbi!
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!