Körsbär är en av mina favoritsmaker. En annan är viol, men det har vi redan pratat om. Körsbär då: det finns inte nog med saker som smakar körsbär här! Vi tog saken i egna händer, som vanligt. När träden är som rödast, plocka halvannan liter körsbär och tillverka lite kärlek i pajformat. Varför inte inmundiga den på stranden?

Det gjorde nämligen vi. Vi tog vårt pick och pack och åkte till stranden. Eller ja, lite mer än vårt pick och pack. Vi fyllde nämligen pappas skåpbil med ett mindre köksmöblemang. Lite snygga vänner fick också följa med, fast de fick åka i en annan bil.

I solnedgången dukade vi upp, och de tyska turisterna tyckte att här, här var två tjejer som visste hur man fixade en romantisk middag för två.

I pajen lade jag mandelmassa och choklad under körsbären, och sedan ett mycket ambitiöst flätat lock som dock smalt något i ugnen. Mandelmassan fick körsbären att smaka ännu mer körsbär, den tog fram den där mandelsmaken som i alla fall jag eftersträvar. Chokladen blir bara en extra bonus.

Receptet då? Givetvis bjuder vi på det:

Fantastisk körsbärspaj

pajskal:
150 g smör
4 dl mjöl
1/2 dl socker
2 msk kallt vatten

Nyp ihop pajdegen och låt vila i kylskåp i minst en timma. Kavla sedan ut och klä en pajform. Spara lite deg till gallret.

100 g mörk choklad och
100 g mandelmassa

Hacka chokladen och riv mandelmassan. Lägg i botten på pajskalet.
Blanda sedan
1/2 l urkärnade körsbär
1 msk socker
1 msk potatismjöl

Lägg körsbären i pajskalet, och använd resten av degen till ett galler som du lägger över pajen.

Grädda på 225 grader i 20-25 minuter.
Låt pajen svalna, så sätter den sig och går att skära i fina bitar. Servera som den är eller med glass eller grädde.

/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!