Det absolut bästa sättet att bevara smakerna från sommaren är att göra rå sylt och saft, tycker jag. Mixade jordgubbar och lite socker håller bra i frysen och får tårtan i december att smaka solvarm sommar.

På min lillebrors GMC från 1950 har vi ställt en karaff med rårörd jordgubbssaft, och det receptet bjuder vi på idag. Man får passa på innan jordgubbarna är helt slut, eller som här, helt har regnat bort. Idag när jag gick till jobbet var det tolv grader, ackompanjerade av ett ihärdigt regn. Då får man tända en extra lampa och ta ett glas saft.

Rårörd jordgubbssaft

3 liter (1,5 kg) jordgubbar
2 liter kokt, kallt vatten
1,2 liter socker per liter avrunnen saft
(3 msk citronsyra)
(2 krm natriumbensoat per liter saft) – jag brukar som sagt hoppa över konserveringsmedel och frysa saften istället!

Rensa och skölj bären och lägg dem i ett stort kärl. Mosa bären med hjälp av en potatisstöt eller elvisp. Rör eventuellt ned citronsyra och häll på vatten. Låt blandningen stå svalt (10-15 grader)i ett dygn. Sila saften, rör ner socker och rör om tills sockret löst sig. Rör eventuellt ner natruimbensoat i lite av saften och rör ner blandningen i den färdiga saften. Häll upp på flaskor och tillslut/frys.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!