Nyponsoppa
4 portioner
5 dl nypon
12 dl vatten
1 kanelstång
2- 2 ½ dl socker
1 ½ msk maizena
Rensa nyponen; ta bort kvistar och skär bort det lilla blomsterfästet längst ner.
Lägg dem i en kastrull med 5 dl vatten och låt koka upp. Mixa sedan sönder nyponen (de små nötterna i nyponen är stenhårda och går inte att rå på med en mixer, men låt dem vara), tillsätt resten av vattnet och låt koka under lock i 25 minuter. Rör om några gånger så det inte bränns i botten.
Sila av nyponen och häll den släta soppan i en ren kastrull. Tillsätt kanelstång och socker och låt småputtra i fem minuter. Smaka av med mer socker om det behövs.
Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner det i soppan. Fiska upp kanelstången och servera soppan varm med vaniljglass.
Nyponbuskarna är helt roströda i år, och vi har aldrig sett så mycket nypon någonsin! Då är det helt klart läge att göra egen nyponsoppa, så på med handskarna och ut och plocka! Undvik buskar som växer precis bredvid trafikerade vägar, bara.
Det är enkelt och fantastiskt gott att göra egen nyponsoppa, särskilt med vår metod där vi inte kärnar ur nyponen, utan helt sonika mixar allt och silar av kärnorna i efterhand. Nyponen som inte går åt kan förvaras i frysen.