Okej, vi tänkte prata lite om matlådor. Hur många av er fixar matlådor till jobb eller skola varje dag? Det är ju så himla gott att ha med sig egen mat, dels för att man sparar pengar, och dels för att man i princip alltid får bättre mat om man lagar den själv. Tycker vi, i alla fall.

Det smartaste är ju givetvis att laga en extra stor sats mat kvällen innan, och få en matlåda av resterna. Men om det inte blev någon matlagning kvällen innan, hur gör man då? Vi har givetvis några go to-knep som vi ofta använder oss av!

För det första så hjälper det ju att ha ett hyfsat välfyllt skafferi, eller i alla fall ett skafferi fyllt av grejor som det går att göra enkla matlådor på. Bra grönsaker, typ morot och vitkål, lite pasta och dylikt, inlagda grejor typ oliver, soltorkade tomater och så givetvis baljväxter. Hemmakokta i en påse i frysen är det extremt praktiskt vid matlådekriser.

Den enklaste och snabbaste matlådan tycker vi är ”sallad”. Just vår sallad har inga som helst restriktioner, det enda är väl att den inte värms i micro, utan avnjutes ljummen/rumstempererad. Älskar mat som inte behöver värmas, det blir aldrig gott värmt i micro! Och mat blir verkligen inte dålig av att stå i rumstemperatur under dagen, den klarar sig fint. Särskilt om det inte ligger nåt gammalt kött i lådan!

Okej, så var har vi i våra sallader då? Jo, pasta, går ju utmärkt. Snabbt att koka och allt. Eller kanske quinoa. Här hade vi några rostade potatisklyftor i kylen som åkte med, och en burk syrade morötter. Har ni provat att syra grönsaker? Ljuvligt gott blir det! Lite färsk, hackad grönkål, fint strimlad vitkål, och så vårt bästa knep: blötlagda, röda linser! De röda linserna behöver faktiskt inte kokas för att man ska kunna äta dem, utan det räcker med lite blötläggning. Linserna behåller sin form, och blir krispiga med en pepprig och lite groddig smak. Fantastiskt gott!

Eveline brukar ta med lite linser och blötlägga på kontoret, så är de färdiga till lunch. Om man inte kan blötlägga dem på jobbet, så kan man ha dem i kallt vatten över natten, och bara hälla av dem på morgonen, och så ner i lunchlådan.

En ytterst viktig komponent i salladen är ju dessutom lite dressing. Är inspirationen och/eller tiden noll, så går det ju alldeles utmärkt att ringla över lite olja och vinäger, och så lite salt och peppar. Annars kan man ju alltid göra en mer ambitiös vinägrett, med lite senap och örtkryddor. Vinägern kommer dessutom att göra så att grönsakerna inte blir så hårda, vitkålen slaknar och mjuknar av vinäger, vilket bara gör den godare.

Okej, så här har vi alltså en matlåda med tre sorters fiberrika, säsongsriktiga grönsaker, goda baljväxter och potatis. Det kan ju inte bli enklare!

Har ni ytterligare några bra knep? Berätta gärna!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!