Saffransbrioche

dec 20, 2015 | baka, brioche, fika, julmat, kit.se, saffran, saffransbrioche | 0 Kommentarer

Hej hopp! Nu närmar sig verkligen julen med stormsteg – som vanligt såhär i december ju!

Om ni följer Eveline och mig på instagram – där vi heter @okottslig – så vet ni att vi är ute i massa ödehus och fotar kokbok, så julstämningen har liksom uteblivit lite. Förutom i oktober, då hade vi total julstämning på logen när vi filmade och fotade ett veganskt julbord för kit.se, det kan ni titta på här om ni vill. Många goda recept där!

Men så tog vi oss ändå i kragen och fixade en saffransbrioche att bjuda er på – så himla gott! Den är gjord med samma recept som vi gör lussebullar på i min familj, men istället för att stå och pilla ihop massa snurror och individuella bullar, så delade jag degen i två och gjorde stora snurror som jag lade i en brödform och gräddade. Går utmärkt att skära i skivor och äta till fikat. Eller frukost. Ja, ni fattar. Efter ett par dagar, när brödet blivit lite torrt, så har man såklart smör på det.

Och hörrni, det här med att ”saffransbullar alltid blir torra” – lösningen stavas såklart mycket smör i degen!

Saffransbrioche
2 brödformar

1 pkt jäst
100 gram smör
1/2 gram saffran
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
cirka 9 dl mjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt saffran, socker och salt. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och ljumma till 37 grader och häll ner i bunken. Rör så att jästen löser sig. Knäck i ägget och tillsätt mjöl, lite i taget. Arbeta degen väl. Degen ska vara lite kladdig, och den blir inte heller sådär riktigt smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord – försök verkligen att inte använda alltför mycket mjöl i utbaket! En degskrapa är bra att ha! Dela degen i två delar. Rulla ut dem till längder och snurra dem om sig själva. Lägg i smord brödform och låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter, jag brukar ställa formarna på spisen medan ugnen värms till 200 grader. Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna i handduk.

Vill man ha den där högglansiga ytan på sin brioche så penslar man såklart med uppvispat ägg innan gräddning. Jag penslade med lite mjölk när jag precis tagit ut dem ur ugnen, för en sammetsmatt yta.

God jul på er! <3

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!