Hej på er!
Nu kommer här äntligen en fullspäckad bloggpost med både recept, sjukt mycket bilder, tips och dessutom tävling! Så himla kul, gott, snyggt och bra – eller hur?

Själva tävlingen kommer att utspela sig på Instagram, och det handlar om att posta sitt bästa återvinningstips under #tatillvaratävling. Priset är en nätt liten bok som vi rekommenderar alla att ge varandra i julklapp, nämligen vår kokbok Ta tillvara, som ju är full av tips för att alla ska kunna återvinna sina rester på olika smarta sätt.

Fullständiga instruktioner, datum och villkor för tävlingen hittar ni på vår instagram, där vi heter @okottslig.

Här har Evelines mamma till exempel tagit tillvara en fantastiskt vacker soppterrin som numer hyser ett gäng hyacinter. Så snyggt!

 

Som ni vet älskar vi ju gamla saker! All vår rekvisita är loppad, lånad eller hittad. Här är vi dessutom i ett jättegammalt hus och fotar, på ett gammalt avsågat bord – ett hus som någon verkligen borde ta tillvara på innan det faller ihop!

Givetvis skall även vi dra vårt strå till stacken och bidra med ett återvinningstips eller två. Ett som passar särskilt bra till jul är knepet som ger supersnabb risgröt; det går nämligen jättebra att koka gröt på vanligt matris! En helt revolutionerande upptäckt, enligt mig som numer kan koka gröt till frukost på det överblivna riset från gårdagens middag. Resultatet blir allra bäst med ett kladdigare ris, typ jasminris eller basmatiris.

För en portion behövs:

1 ½ dl kokt ris
2 dl mjölk av valfri sort
1 tsk socker
1 klick smör

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme under omrörning i cirka 15 minuter, tills gröten är tjock och fin. Servera med kanel, socker och mjölk.

Är det tvärtom så att man har risgrynsgröt över, då kan man passa på att göra karelska piroger! Så som jag har förstått det så äts dessa framförallt till advent, har vi några finska läsare så får ni gärna berätta mer! Jag åt karelska piroger för första gången i Helsingfors för några år sedan, där de fanns att köpa färdiga i matbutiken. Så ljuvligt gott med en len grötfyllning, innesluten i en tunn rågdeg. Ni måste testa!

Vill man äta pirogerna på traditionellt sätt så skall de serveras med äggsmör – alltså hårdkokt ägg blandat med smör och lite salt.

Karelska piroger
ca 15 stycken

Koka upp 2,5 dl grötris med 5 dl vatten och 1/2 tsk salt. Sänk värmen. När vattnet nästan kokat bort, tillsätt cirka 5 dl mjölk i omgångar. Koka på svag värme och rör ofta så att gröten inte bränns vid, och så att den blir krämig och god. Låt svalna något.

Gör degen: blanda 1 1/2 dl ljummet vatten med 1/2 tsk salt och 3 1/2 – 4 dl fint rågmjöl till en deg. Degen skall inte vara kladdig, men får inte heller vara för torr. Låt degen vila i 20 minuter.

Dela upp degen i 15 bitar, lättast är att rulla ut en lång rulle och skära av bitar. Rulla bollar av degen – ungefär lika stora som en chokladboll – och kavla ut till tunna ovaler. Ha rågmjöl på bakbordet så att inte degen fastnar. Kavla ut några ovaler åt gången och lägg sedan ett par skedar avsvalnad risgrynsgröt på dem. Vecka kanten runt gröten och lägg pirogen på en plåt.

Grädda på hög värme, 250 grader, i 5-10 minuter tills pirogerna fått lite färg.

Äggsmöret kan man göra allt eftersom, om man inte äter upp alla pirogerna samma dag. Ta exempelvis 3 hårdkokta ägg och blanda med 50 gram smör och lite salt.

Okej, in på Instagram och tävla med er nu! @okottslig heter vi!
Puss!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!