I fredags hade vi besök av en reporter från P4 väst som var hos oss för att prata vegetarisk mat att lägga på grillen. Vad äter man när man blir trött på halloumin? undrade han. Vi tröttnar ju aldrig på halloumi, men hade givetvis några förslag att komma med. Om man nu tröttnar på att grilla halloumi. Eller fläskfilé.

Sådant som läggs på grill bör ju ha en ganska fast konsistens, annars riskerar det att falla sönder och ramla ner på kolbädden. Därför är bönburgare nästan en omöjlighet. En bra idé kan vara att satsa på grillade tillbehör, så man får den goda, rökiga smaken på så sätt. Den klassiska majskolven eller andra grillade grönsaker som serveras med en god bönsallad, till exempel.

Något som har utmärkt grillkonsistens är tofu, det är underbart gott att grilla! Vi lät bitar av naturell, fast tofu ligga i en stark marinad med senap, soja, vitlök, honung och massa kryddor över natten, och grillade sedan bitarna och åt i hamburgerbröd med klassiska tillbehör. Sjukt gott!

På grillen hamnade också centimetertjocka, lättsaltade skivor aubergine – kanske den bästa grönsaken att grilla, tillaga den en bra stund och bränn den gärna lite lätt, och smaken blir fantastisk – och falafel. Vi testade att tillaga falafeln både i foliepaket med olja, och på spett. Varianten med spett kräver ganska fast falafel (denna var från frysdisken i random mataffär), men i foliepaket går ju det mesta bra att laga. Förutom falafel så rekommenderar vi till exempel ett block fetaost med hela körsbärstomater, olivolja, tunna strimlor rödlök och svartpeppar, eller små champinjoner med smör, vitlök, salt och persilja. Mmm!

Falafeln åt vi i korvbröd tillsammans med den grillade auberginen i strimlor, strimlad rödlök, persilja samt en sås på tahini, yoghurt, honung, citron och mynta. Helt fantastiskt gott!

Nu vill vi gärna ha era bästa tips på vegetarisk grill! Vad grillar ni helst?

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!