Ibland är det skönt att bara åka någonstans. Nya färger, ny miljö, och dessutom smakar maten så mycket godare när en äter den utomhus!

Dagen var vindstilla, så vi åkte till stranden. Eftersom chansen till solbränna var obefintlig och små isflak fortfarande guppade i vattnet, så var vi helt själva. Underbart!

Vi lockade med Tobias, med löften om mat. Han gick på det.

Värmande soppa och nybakt foccacia stod på menyn. Och så mycket smör, såklart.

Foccacian fick smak av timjan och flingsalt, eftersom det stod en ledsen kruka med just timjan hemma i fönstret. Vi försöker ju alltid att laga mat med det vi har, så gör det ni också!

 

Linn var också på plats på stranden!

Soppan var en vanlig grönsakssoppa med lök, morötter, ganska mycket kålrot, vitkål och gröna linser. Och så lite timjan, god buljong, salt och peppar.

Givetvis hade vi med oss efterrätt!

Den här kakan alltså. Cirka det godaste vi bakat någonsin.

En kladdkaka utan kakao, toppad med hallon och stora bitar vit choklad samt mandelspån. När den vita chokladen rostats i ugnen får den en helt ny, kola-aktig smak. Hallonen var syrliga, kladdkakan söt och kladdig och mandelspånen krispiga och rostade.

Amanda var såhär nöjd med kakan.

Här kommer recepten på brödet och kakan – soppan får ni experimentera ihop själva!

Focaccia
1 pkt jäst
5 dl vatten
lite olja
salt
färsk timjan (eller annan ört)
4-5 dl rivna morötter
10-13 dl vetemjöl
flingsalt

Ljumma vattnet. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med olja och salt. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt hackade örter och rivna morötter. Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta tills du har en smidig deg. Låt jäsa i 1-1 1/2 timma. Tippa försiktigt ner degen i en väl oljad form (långpanna för ett plattare bröd, eller en lite mindre form för ett tjockare) och tryck varsamt ut den i formen. Degen ska inte förlora för mycket luft. Pensla med olja och strö över flingsalt och örter. Låt jäsa ytterligare 20 minuter medan ugnen värms till 225 grader. Grädda brödet i 25-30 minuter om du gjorde ett platt bröd, eller 35-45 minuter om du gjorde ett tjockare. Låt brödet svalna i handduk.

Vit kladdkaka med choklad och hallon
(receptet på själva kladdkakan kommer från Söta saker)

150 gram smör
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk bakpulver
vaniljpulver

150 gram vit choklad, grovt hackad
2-3 dl frysta hallon
1 dl mandelspån

Smält smöret i en stor kastrull och dra av från värmen. Blanda ner socker och vanlijpulver. Tillsätt äggen och till sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Rör tills du har en slät smet. Häll smeten i en smord springform. Strö över hallonen och den vita chokladen. Avsluta med mandelspånen. Grädda på 175 graders värme i 25 minuter. Kakan ska vara lite lös när den tas ur ugnen, eftersom den stelnar när den kallnar.

Slut på rapport från stranden.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!