Hej och glad påsk på er! Tack för alla fina ord och allt pepp kring vår första kokbok, det värmer verkligen! Nu har ju boken tyvärr blivit lite försenad från tryckeriet, och väntas i butik först i slutet av april, men ni vet väl att den som väntar på nåt gott.. ja.

För att ni ska slippa vänta så förtvivlat länge på något gott så bjuder vi på en helt fantastisk pizza, såhär i påsktider. Den är gjord med potatis, palsternacka, lök och citronsmakande puylinser och blev helt ljuvlig, om vi får säga det själva!

On set on location fick vi sällskap av den här katten med lite konstiga ögon.

Men tillbaks till pizzan då: Konceptet med pizza utan tomatsås är ju inte så himla nytt, men vi har inte testat förut. Den här gången hade vi emellertid lust att ha lite mer rejäla grejor på pizzan, typ rotsaker, och inte bara de klassiska tillbehören. Så, vi grundade med en smakrik prästost, och hade sedan på tunna skivor av rå potatis och rå palsternacka. Lite rödlök och flingsalt, några klickar crème fraiche och så timjan. Det hela bakas i ugnen tills pizzan fått fin färg och rotsakerna är genombakta. Som pricken över i strödde vi över puylinser som vi smaksatt med citronskal och olivolja när pizzan skulle ätas, och det var så himla gott!

Katten var med oss hela tiden när vi fotade, och krävde uppmärksamhet.

Här kommer receptet – ganska ungefärligt, men det går bra! Räcker till ungefär 5 personer!

Deg (ger 3 bakplåtsstora pizzor)
1 pkt jäst
4 dl vatten
2-3 msk olja
salt
ca 1 l mjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt och olja. Ljumma vattnet och tillsätt lite i taget. Rör så jästen löser upp sig. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig det som släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Arbeta på mjölat bakbord och kavla ut till bakplåtsstora pizzor.

Fyllning:
2 potatisar
2-3 palsternackor
2 rödlökar
2 dl crème fraiche
ca 300 gram smakrik ost, typ präst
salt, peppar och timjan

Skala och skiva rotsakerna mycket tunt. Skala och skiva löken. Riv osten. Gör pizzorna: Börja med ett lager riven ost. Fördela därefter rotsaker och lök på pizzan, rotsakerna får ligga lite omlott, men inte mycket. För tjocka lager gör att de inte blir mjuka i ugnen. Krydda. Klicka till sist på lite crème fraiche. Grädda i 220 grader i 25-30 minuter.

Citronlinser:
Koka 1 dl puylinser tills de är mjuka, men med lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt det rivna skalet av en ekologisk citron, helt lite olivolja och salt. Strö över pizzorna vid servering.

Den gulliga katten då? Det visade sig att hen bara lade ut en rökridå för sin kompis. För när vi var upptagna med att gulla med den och fota den och pizzan, hade kompisen hoppat in i bilen och kalasat på reservpizzan som låg där inne. Taskigt, katten!

 

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!