Hej hopp i vårvädret! Eftersom det inte går att äta krokusar eller snödroppar – det blir inte vidare matigt i vilket fall – och inget annat växer ännu, så får vi ju ta tillvara på det som lagrats under vintern.

Vi tänker givetvis på rotsaker.

En väldigt god, enkel och kanske lite bortglömd rätt är rårakor, så det tipsar vi om idag! Vanligtvis görs rårakor på enbart potatis, men det går alldeles utmärkt att blanda i diverse rotsaker i smeten också.

Smeten, ja. Det är inte vidare mycket till smet, det behövs faktiskt bara rivna rotsaker och riven potatis. Görs rårakorna på enbart potatis så räcker potatisens egna stärkelse till att binda ihop smeten, men tar en rotsaker också så brukar vi tillsätta lite potatismjöl eller maizena.

Som vanligt när en steker lite instabila grejor, så gäller det att inte peta för mycket. Hetta upp valfritt fett i en stekpanna, ta en rejäl nypa rotsaks- och potatisriv och platta ut till en råraka. Låt rårakan få tillagas ifred, och vänd den först när den blivit gyllene. Då har de rivna rotsakerna klistrat ihop sig, och rårakan sitter ihop utan problem.

För 2-3 portioner kan en till exempel ta:
350 gram potatis
250 gram rotsaker
1 liten gul lök
2 msk maizena
salt
smör eller olja till stekning

Skala potatis och rotsaker, och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Blanda i en bunke tillsammans med salt och maizena. Stek på medelhög temperatur tills rårakorna blivit gyllene. Servera med till exempel lingonsylt.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!