Varm mat på tallrik i all ära, smörgåsar är ju väldigt, väldigt gott!

 

Den här gången var vi lite mer avancerade än vanligt, och bakade eget tortillabröd som vi fyllde med hommous, ärtskott, rivna morötter och picklad rödlök.

Picklad rödlök testade vi för första gången, och det var verkligen gott! Löken bidrog med syra, skärpa och krispighet till anrättningen. När vi pratar om mat och vad som är gott, så har vi kommit fram till att båda, men särskilt Amanda, gillar alla skarpa och syrliga smaker. Mycket vinäger, inlagt, senap – ni vet. Vad tycker ni om?

Vid den här tiden på året så lider en ju, minst sagt, av bristen på färska, goda grönsaker. Det kan enkelt avhjälpas med ärtskott, som går utmärkt att fixa själv i köksfönstret. Läs om hur du gör här.

Löken då. Det visade sig, när vi bestämt oss för picklad rödlök, att det just inte fanns så mycket av den varan i kylen. Så vi fuskade lite, och tog gul lök, men tillsatte en liten, skivad rödbeta för att få den snygga, rosa färgen. Och det gick ju bra, som ni ser. Vi kan kalla det ”falsk picklad rödlök”.

 

Tortillabröden gick snabbt och enkelt att göra, den här gången valde vi en deg med bakpulver. Degen kavlas ut och gräddas i torr stekpanna en kort stund på båda sidor.

Tortillabröd
10-15 mindre bröd
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2-3 msk olja
2 1/4 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och vatten och arbeta ihop till en deg. Kavla ut tunt på mjölat bakbord och grädda i torr stekpanna på medelvärme. Förvara bröden under en handduk, och frys de som inte går åt direkt, annars torkar de.

Picklad rödlök
(det här receptet kommer ursprungligen från boken Picklat och klart av Pia Hall, vi har bara moddat lite)
2 rödlökar
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 1/2 dl vatten
3/4 dl ättika
1 dl socker

Rör ihop alla ingredienserna till lagen, blanda tills sockret löst sig. Skala och skiva löken, lägg i en burk tillsammans med lagerblad och vitpeppar. Häll över lagen och se till att den täcker, annars får en blanda till ytterligare lite. Låt stå minst ett dygn innan servering.

Hommous hittar ni recept på här.

Glöm inte morötterna och ärtskotten!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!