Något Eveline och jag har pratat om att göra cirka hur länge som helst är kåldolmar. Men det har liksom aldrig blivit av. Vet inte riktigt varför, men det har känts jobbigare och mer omständigt att göra än andra maträtter. Men nu har vi äntligen tagit oss i kragen!

Okej, sanningen att säga så var det så att innan denna plåtning ägt rum så hade Amanda aldrig ätit kåldolmar. Inte lagat och inte ätit. Tur att vi liksom rättade till det. För kåldolmar är ju fantastiskt gott, snyggt och roligt att göra!

Det svåraste är egentligen att koka kålbladen lagom länge; de måste bli så mjuka att de kan rullas, men de får inte bli överkokta och trasas sönder då de hanteras. Så håll koll på kålen! Delen mot roten till skall vara liksom al dente, och den yttersta, tunna delen får inte bli alldeles för sladdrig.

Fyllningen kan varieras efter tycke och smak, såklart. Vi gjorde en sojafärssås och fyllde med, men det går ju att göra en linsröra eller nåt annat gott. Kanske något med ris i?

Kåldolmar
10-15 stycken
2 dl torkad sojafärs (vi använde den som är liksom ”finmald”)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite tomatpuré
soja
salt, peppar, kryddpeppar
15 vitkålsblad
cirka 1,5 l grönsaksbuljong
1-2 dl vitt vin (kan uteslutas)

Börja med att göra sojafärssåsen: Lägg sojafärsen i blöt i någon timma, eller förväll den i några minuter. Låt rinna av ordentligt. Hacka lök och vitlök och och fräs i lite olja tills löken mjuknat. Tillsätt sojafärsen och stek en stund så färsen börjar få färg. Krydda med tomatpuré, soja, salt, peppar och kryddpeppar.
Skär loss vitkålsbladen från kålhuvudet. Koka upp grönsaksbuljongen och förväll kålbladen, några i taget.
Gör kåldolmarna: Skär eventuellt bort den allra grövsta delen på kålbladet, den som suttit ner mot roten, ifall den är för hård att rulla. Lägg på ungefär två matskedar fyllning längst ner på kålbladet (alltså mot roten). Rulla något varv och vik sedan in kanterna. Fortsätt rulla och lägg kåldolmen med skarven nedåt i en smord form. Upprepa.
Häll lite vin eller grönsaksbuljong över kåldolmarna och grädda dem i 225 grader cirka 20 minuter, eller tills de fått fin färg. Servera med potatis och lingonsylt. Och kanske lite gräddsås?

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!