Den här pavlovan har egentligen legat på en hårddisk och väntat sedan i somras, då vi lagade den. Idag kändes som den rätta dagen att ta fram den och förhoppningsvis glädja några läsare med, då resten av världen går i femtio nyanser av brunt. Den pudriga snön har gett vika för plusgraderna, men fryser ännu till is varje morgon då man med fara för liv och lem halkar ut till bilen eller bussen.

 

För oss är pavlova egentligen en slags rest-efterrätt, då den till största delen består av maräng. Och maräng gör jag bara när jag fått äggvitor över, av någon anledning. Äggvitor går bra att förvara någon vecka eller två i en glasburk i kylen, om det inte finns tid eller ork att göra en maräng med en gång.

Är en sugen på maräng men står utan rest-äggvitor i kylen så går gulorna bra att ha i grädden, det blir som hemmagjord vaniljvisp. Vispa dem med lite florsocker tills de blir ljusa i färgen, och vänd sedan ner dem i vispad grädde. Krydda med vaniljpulver. Eller så gör man lemoncurd med bara äggulor!

Maränger står sig väldigt bra så länge de förvaras torrt, typ i en tättslutande burk, så bottnarna går att göra långt i förväg. Och maräng är väl ändå en av de trevligaste rest-rätterna en kan göra, eller vad säger ni?

Pavlova
4-5 portioner
3 äggvitor
2 dl socker

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i sänder. Vispa smeten tills sockret löst sig. Rita upp 3 cirklar på bakplåtspapper, cirka 15-20 cm i diameter – jag gillar att bottnarna är mindre och tjockare, men här gör en ju som en vill! Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret och grädda i varmluftsugn i 150 grader i 60 minuter.

Citrongrädde
Ta antingen:
3 äggulor + 1 dl florsocker + lite vaniljpulver och vispa ihop tills smeten är ljus och fluffig. Vispa 2 dl grädde i en annan skål, och vänd ner de vispade äggulorna i grädden tillsammans med 2 tsk finrivet, ekologiskt citronskal
eller:
Vispa 3 dl grädde, söta med lite socker och krydda med vaniljpulver och 2 tsk finrivet ekologiskt citronskal

Varva grädden och marängbottnarna. Toppa med 150 gram hallon och 1 dl rostade, hackade hasselnötter.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!