När vi gick här och huttrade i snöslasket – en minusgrad är den värsta minusgraden – så kom vi att tänka på varma, goda soppor. Vi kom även att tänka på att vår kompis Hanna pratat om en extra god soppa med nudlar och massa kryddor i. Några varv på google och en inventering av skafferiet senare så uppfanns den här veganska varianten på laksa, som vad vi förstått är en rätt från Malaysia. Numer, under tidigt tvåtusental, lagas den även på västgötaslätten.

I recepten vi hittade ska det vara hejdlösa mängder kyckling i soppan, men eftersom vi hade lite tofu liggande, så tog vi det istället. Bättre, godare – ni vet. I många fall ingick även mungbönsgroddar i receptet, men här svek oss utbudet i lilla mataffären. Givetvis går det att fixa hemma med lite mer framförhållning, men idag tog vi helt enkelt morötter istället.

Vi jobbar ju för det mesta enligt devisen ”man tager vad man haver”, och utesluter och lägger till både det ena och det andra. Ofta med framgång. Det är också ett bra sätt att lära sig vilka råvaror som fungerar ihop och inte, vad som är tongivande i en rätt, samt vad som faktiskt kan hoppas över.

Något väldigt viktigt i just den här soppan är faktiskt den färska koriandern och limen. Smakerna dämpar hettan något, och fräschar upp de kraftiga smakerna från alla kryddor och kokosmjölken.

Laksa
4-5 portioner
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk kummin
6-7 svartpepparkorn
3 nejlikor
2-3 vitlöksklyftor
1 msk färsk, riven ingefära
2 schalottenlökar
1 msk sambal oelek
1 kanelstång
100-150 gram tofu
1-2 morötter
1 burk kokosmjölk
1 1/2-2 liter grönsaksbuljong
125 gram risnudlar
några limefrukter
1 kruka färsk koriander

Mortla fänkål, kummin, svartpeppar och nejlika fint. Hetta upp olja i en kastrull och fräs de mortlade kryddorna tillsammans med fint hackad vitlök, hackad schalottenlök, riven ingefära och sambal. Låt fräsa på medelvärme uunder omrörning någon minut. Tillsätt grönsaksbuljong, kokosmjölk och kanelstång och låt buljongen koka i cirka tio minuter. Riv morötterna och dela tofun i bitar, och tillsätt i buljongen. Nudlarna behöver bara kokas i 1-2 minuter, så tillsätt dem precis innan soppan skall ätas. Servera med hackad koriander och en limeklyfta att pressa över soppan.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!