Temat på årets jul är tydligen rostad kål. Förförra inlägget rostade vi grönkål, och nu testade vi att rosta brysselkål också – succé! Vi blandade kålen med ugnsbakade rödbetor, som blir sådär söta och goda mot den lite bittra kålen.

     

Vi gick dessutom all in med julpyntet. Det som växer i trädgården, vill säga. Gran, buxbom och så de vackra, röda nyponen.

Såhär kan man göra salladen: Koka puylinser i buljong. Skala och dela rödbetor i klyftor. Lägg på plåt med olja och salt. Baka i ugnen i cirka 25 minuter på 200 grader, tills de är mjuka. Ta bort de fula bladen på brysselkålen. Halvera och skär bort lite av stocken. Lägg med snittytan neråt på oljad plåt, salta och rosta i ugnen på 225 graders värme helt snabbt, i kanske 7-10 minuter. De yttersta bladen ska få lite färg. Lägg upp kålen, linserna och rödbetorna på fat, salta, peppra och droppa över balsamvinäger. Strössla över lite valnötter och servera.

Som vi redan berättat är vi ju noga med desserterna när vi jobbar, och så även idag.

Vi blandade Philadelphiaost med lite mascarpone, en gnutta florsocker, citronzest och vaniljpulver. Så stekte vi äppelbitar precis mjuka i smör, och kryddade med kanel. En burk kondenserad mjölk som fått sjuda i vattenbad i två timmar öppnades, och så varvade vi kolasåsen med ostkrämen och äpplena. Sött, syrligt och krämigt! Vi toppade med lite hackad mandel, och så var det klart!

Hösten har ju inte direkt bjudit på något dagsljus i överflöd, och fotografen ber om ursäkt för kvaliten på de här bilderna. När desserten var klar hade mörkret smugit sig på. Men vi hoppas ni fattar grejen ändå.

God jul allihopa!
puss från våra oköttsliga lustar

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!