Nu har lervällingen åter tagit över gårdsplanen, och gummistövlarna är de mest frekvent använda skodonen. Härom veckan var det faktiskt antydan till minusgrader i ett par dagar, och som tur var hann vi med att dokumentera det!

Vi hade sammanstrålat med intentionen att producera ett blogginlägg. Kanske med jultema? Vi diskuterade julmat fram och tillbaka, och kom fram till att vi väl egentligen är ganska traditionella med just julmaten.

Som tur är finns det utrymme att experimentera alla andra dagar i december, även om sojapatén måste stå på bordet den 24:e.

Med vårt experiment för dagen följer en liten uppmaning, i form av att inte glömma det som är enkelt och gott. Som fina rotsaker som fått rostas långsamt i ugnen för att på slutet penslas med lite honung och få baka klart tillsammans med den. Generöst med rostad vitlök och så en kvist timjan eller två, för den står fortfarande grön i kryddträdgården.

Experimentet då? Jo, det blev att rosta grönkål och ha till en sallad! Ljuvligt gott, krispigt och med bra tuggmotstånd. Söta bitar av apelsin lättar upp beskan från kålen, och granatäppelkärnor ger en syrlig och fräsch kick. Den som gillar bitterhet och beska, som Amanda, kan ha i små bitar av grapefrukt i salladen också.

Gör såhär: Skölj och strimla grönkål. Ta bort de grova stammarna. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och strö över salt. Massera grönkålen med oljan, så att den kommer åt överallt. Rosta på 200-225 grader i fem minuter, rör om och sätt in i ugnen igen i cirka fem minuter. Passa noga, för det bränns snabbt. När det översta lagret kålblad blivit bruna och krispiga är det färdigt. Lägg upp kålen på ett fat och strö över fint skurna bitar av apelsin och eventuellt grapefrukt, hackade valnötter och granatäppelkärnor. Salta och peppra.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!