Det lagas så himla mycket god mat på julen, komprimerad till några enstaka veckor. Recept som egentligen skulle funka året om, men som en ändå sparar till december. Ganska märkligt, tycker vi. Även fast vi gör så själva också. Och själv har jag nog ganska svårt att ta in nya rätter just till jul, eftersom jag har mina favoriter. Rätter som liksom ”måste” finnas, och fastän jag är väldigt bra på att äta så går det inte att få i sig hur mycket mat som helst under en så begränsad period.

Så i år tänkte vi bjuda på en av rätterna som alltid finns hemma hos Eveline på jul, nämligen tunnbröd! Det är Evelines mamma, Christina, och hennes kompisar som bakar ihop varje år. Receptet är inte hemligt, så det bjuder vi på lite längre ner i inlägget.

Eveline tipsar om att smör och en god ost, eller bara mycket smör, är godast på tunnbrödet. Det bör dessutom sköljas ner med julmust.

Christinas tunnbröd
12 st

1/2 l mjölk
1 1/2 pkt jäst
150 gram smör
2 tsk salt
några nypor socker
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 1/2 l mjöl

Smält smöret och ljumma mjölken till 37 grader. Lös jästen i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen och dela den i tolv bitar som knådas. Värm ugnen till 225-250 grader med en plåt i. Låt ämnena jäsa ytterligare en stund innan de kavlas ut med kruskavel. Kakorna ska bli jämt tunna, men inte gå hål i, säger Christina. Picka kakorna och gör ett hål i mitten. Lägg in dem i ugnen med en brödspade och grädda i cirka 8 minuter. Låt kakorna torka nära ugnen så de inte blir sega.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!