Här kommer ytterligare en utflyktsrapport som legat på lut länge. Äntligen får vi ta med er till Esti i Vara!

Esti bönor och bröd är ett kafé i Vara, mitt ute på slätten i våra trakter, som drivs av Maria Frisk. Konceptet för kaféet är närproducerad mat, gärna ekologisk – eller som de säger själva: inga kônstigheter.

Maria är själv från Vara, och efter att ha jobbat på bageri och drivit kafé i en grannkommun kände hon sig redo att starta eget. Hon kände branschen, hade kundunderlaget och hade dessutom kontakt med producenterna i omgivningen. Och så kom Esti till.

Att ha så tät kontakt med odlarna gör att man får mer känsla för råvarorna, tycker Maria, som jobbar fram recepten på maten som serveras tillsammans med sina anställda. Givetvis baseras maten på råvarorna som finns tillgänglia för stunden och för säsongen.

Vi åkte i alla fall dit och åt en fantastiskt god och generös frukost med hemmagjord granola, smoothie, smörgås, ljuvligt kaffe m.m. Eftersom vi redan hade spanat in disken med kakor så stannade vi kvar en bra stund så vi blev fikasugna. Bra beslut!

Esti då? Ja, det betyder ju faktiskt vara på esperanto.

Så är ni i krokarna, kika in! Esti erbjuder till exempel en fantastisk 5:2-meny. Fem kakor och två kaffe, alltså. Precis i vår smak!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!