Ibland gör vi små utflykter runtom i Västergötland för att äta god mat och träffa folk som inspirerar oss. En dag för inte så länge sedan begav vi oss till Läckö slott och restaurang Hvita Hjorten.

Till själva slottet hör en slottsträdgård med ljuvlig utsikt över Vänern, där allsköns växter frodas i välskötta buxbomsrutor.

Här odlar trädgårdsmästare Simon Irvine ekologiska grönsaker, örter, frukt och blommor sedan över 20 år tillbaka. Vi blev guidade runtom i trädgården, och fick smaka på hans favoritpersilja och små taggiga gurkor som inte behövde växa i växthus och som bara smakade så himla mycket gurka.

Simons favoritmorot kom från Frankrike, den fick vi också smaka på. Och så olika sorters fänkålsfrön, timjan, körvel och massa andra kryddor. Allt utvalt för sin specifika egenskap och smak.

På en 70 kvadratmeter stor yta odlades varje säsong cirka 3000 salladshuvuden. 18 olika sorter och 3 olika såtider gör att salladen konstant är i olika stadier och kan skördas med såpass stor avkastning.

Trädgården drivs helt utan animaliska tillsatser, vilket innebär att Simon och hans kollegor enbart gödslar med kompost bestående av växtavfall. Inget stallgödsel. Om en inte gillar att äta blast, så kan en i alla fall kompostera den och ge tillbaka näringen till jorden, tyckte Simon, vilket ju är helt logiskt.

Så vad händer med alla salladshuvuden, grönsaker och örter som odlas på Läckö då? Jo, sedan sex år tillbaka driver Stefan Söderholm, på bilden ovan, restaurang tillsammans med Katrin Ljungblom. De lagar ljuvlig mat på grönsakerna från slottsträdgården och serverar till sina gäster.

Restaurangen ligger i Victoriahuset, en gåva till kronprinsessan på hennes 30-årsdag. Här finns även hotell och Naturrum, med utställningar om Vänern och dess naturområden. Huset ligger precis vid vattnet och erbjuder en fantastisk utsikt över sjön.

Från restaurangen har en även utsikt in i köket, där kockarna jobbar med dagens skörd. Restaurangen kan inte helt försörjas med grönsaker från slottsträdgården, men det som behövs utöver tas ifrån närområdet. Även kött och fisk kommer från lokala producenter, fiskare och jägare. Menyerna anpassas utefter vad som finns att tillgå, och kan ändras från dag till dag.

Maten då, hur var den?

Den var underbar. Alla klyschor om kärlek till mat och noga utvalda råvaror, om att enklast är godast och ni vet, allt det där, blev ännu mera sant. Vi serverades kort och gott grönsaker – men vilka grönsaker! Efter turen i trädgården kände vi igen den vita rödbetan, och vi visste att morotspurén var gjord på Simons favoritmorot, som inte var så söt men ack, så god med lite smör. Alla grönsaker kokta, rostade och tillagade till perfektion. De små taggiga gurkorna fanns med, och över allt hade en ost från Almnäs hyvlats. Vi var i himmelen.

Som om det inte räckte med maten och det goda brödet till, så fick vi även fantastiskt god – alkoholfri – dryck till maten. Äppelmust från Kålland som Stefan hade smaksatt med timjan och spätt med lite mineralvatten tog måltiden till ytterligare höjder.

Ja, och så desserten sen då. Brynt vit choklad med färska bär och vit chokladkräm. Så ljuvligt!

Ytterligare en sak som vi som vegetarianer uppskattade, förutom den helt fantastiska maten då, var priset. Eller kanske skillnaden i pris. På Hvita hjortens meny är nämligen kötträtten väsentligt dyrare än den vegetariska rätten. Som det ska vara, eftersom kött kostar att producera.

Tusen tack till Stefan och Simon för den fantastiska guidningen, grönsakerna och den underbara maten!
Här hittar ni mer info om restaurangen och om Läckö!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!