Är det någon gång på året som det är lätt att svänga ihop en lunch så är det nu. Grönsakerna formligen sprutar upp ur marken!

Ena halvan av matbloggarduon ni alla känner som Våra oköttsliga lustar, närmare bestämt Amanda, har ju relativt nyligen flyttat ut ur lägenheten och in i hus på landet. Med huset följde en stor trädgård och odlarambitionerna är stora. Grönsaksodling kräver ju emellertid en del förarbete och annat som inte hinns med då en är nyinflyttad, så då är det ju tur att en har grönsaksodlande grannar!

 

Här har vi varit hos Ann-Sofie och fyndat morötter, haricots verts, lök och rödbetsblast. Kryddorna är faktiskt odlade av undertecknad. Rödbetsblasten då? Den går utmärkt att strimla och fräsa i lite smör eller olja med salt och peppar, för att sedan användas som mangold eller spenat.

Så den där superenkla lunchen då? Jo, idag tog vi helt enkelt alla primörer och lade i en paj. Förutom rödbetsblasten som vi fräste, så tillagades ingenting innan det åkte ner i pajen.

Löken skivades i lagom tjocka skivor och varvades med tunt skivade morötter, haricots verts och så rödbetsblasten då. Det hela toppades med lite färska örter i form av timjan och oregano.

Det övriga receptet är standard för paj, men här kommer det ändå:

Pajdeg
100 gram smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten

Nyp ihop smör och mjöl och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Vill du kavla pajdegen så bör den vila i kyl ett par timmar, annars går det utmärkt att tumma ut den i en pajform med en gång. Förgrädda skalet i 225 grader cirka 10 minuter.

Äggstanning
3 ägg
3 dl möjlk
ca 2 dl riven ost
salt och peppar

Fyll pajskalet med vad du vill, häll över äggstanningen och grädda i 225 grader cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Äggstanningen ska inte längre vara rinnig, men pajen stelnar först när den svalnat.

Med alla grönsaker i pajen brydde vi oss inte ens om att göra en sallad.

Förresten, ni vet väl om att vi har Instagram? Okottslig heter vi där, följ oss gärna för mer matpepp, tips och bilder. Såklart.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!