Vet ni att vi i Sverige slänger ungefär 72 kilo fullt ätbar mat per person och år? Det är ju helt sjukt! Slöseri på mat, miljö och på pengar. Nu har de nordiska länderna gått ihop i ett samarbete för att minska matsvinnet. I Danmark, till exempel, kan caféer och restauranger få en märkning som visar att de inte slänger mat, utan att de tar vara på resterna.

Samarbetet mellan våra nordiska länder, som döpts till United Against Food Waste Nordic, har givetvis en sida som ni hittar här. Gilla den, så får ni tips på sidor, event, recept eller andra grejor som har med minskat matsvinn att göra. Här postas relevanta länkar löpande, och kanske ser ni snart några som ni känner igen..

Själva jobbar vi så smart vi bara kan för att inte slösa bort någon mat. Allt vi lagar till bloggen äter vi givetvis upp. Som tur är har vi vänner och familjer som gärna ställer upp och hjälper till.

Men vad kan en göra hemma då? Jag tycker att det hjälper att spara matrester i kylen i genomskinliga burkar, så att en inte glömmer av vad som ligger där egentligen. En väldigt simpel grej, som fungerar för oss. Så försöker jag vara snabb med att lägga saker i frysen, givetvis ordentligt märkt, eftersom det håller sig längre där. Till slut kanske en har flera små slattar med grytor, och då går det oftast bra att koka ihop samtliga och göra till exempel lasagne, som hör till den bästa restmaten. Alla ostskalkar stoppar jag också i frysen, hela eller rivna. Osten kanske inte är så god att ha på smörgåsen längre, men den fungerar utmärkt i paj, ostsås, eller på lasagne, pizza eller något annat som gratineras.

Vilka är era bästa tips för att undvika att slänga mat? Fyll på i kommentarerna, vi väntar med spänning!

Med lite fantasi kan en ju dessutom förvandla resten till en helt ny maträtt, så slipper en äta samma mat flera dagar i rad. Vi postade ett par sådana inlägg för ett tag sedan, under rubriken Återvinningsmat. Ni hittar dem här: Del 1, Del 2, Del 3

Idag bjuder vi på ytterligare en rätt baserad på gammal mat, närmare bestämt gammalt, torrt bröd. Vi har gjort panzanella, brödsallad, på överbliven, hembakt focaccia som låg i frysen och väntade på en god idé.

Panzanella
4 port
cirka 250 gram gammalt bröd av god kvalitet, typ focaccia eller liknande
350 gram tomater
1 rödlök
2-3 msk kapris
10-15 färska basilikablad
1/2 dl röda linser, blötlagda
1 vitlöksklyfta
olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar

Börja med att lägga linserna i blöt, antingen i kallt vatten i 6-8 timmar (över natten går bra) eller i varmt vatten cirka en halvtimma. Riv brödet i ojämna bitar och lägg på en plåt. Droppa över lite olivolja och rosta i ugnen, 225 grader i 10-15 minuter, tills brödet fått lite färg.
Skär tomaterna i bitar, hacka rödlöken fint, strimla basilikan och blanda ihop med kapris och linser. Riv vitlöksklyftan och blanda i. Vänd ner brödet när det svalnat och droppa över olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!