Hallå! Efter en liten semester (datorn gick sönder, så det var lika bra att inte jobba) så är vi tillbaka! Ni kanske kommer ihåg att vi gjorde lite påskmat för Samsungs räkning? Vi gjorde lite mat till sommaren också!

Först av allt en helt fantastisk potatissallad med rostad potatis! Potatisen får god smak och håller ihop även om en rör runt den med andra ingredienser i en sallad. Förutom potatis innehåller salladen bland annat avocado, ruccola, rödlök och fetasot och serveras med ångade haricots verts. Receptet kommer längst ner i inlägget!

Till salladen serverar vi vår favoritröra; nämligen len hommous, tillsammans med långsamt rostade körsbärstomater. Sött, syrligt och supergott!

Till sist chokladfondant med körsbärssylt och vaniljglass. Min bästa efterrätt!

Här kommer recepten:

Rostad potatissallad
500 gram potatis
1 liten rödlök
30 svarta oliver, urkärnade
5 soltorkade tomater
1 avocado
1 näve ruccola
150 gram fetaost
Olja, salt

Vinaigrette
3-4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
Salt, svartpeppar

200 gram haricots verts

Sätt ugnen på varmluft, 225o. Tvätta potatisarna, skala inte. Dela i klyftor och sprid ut på oljad plåt. Salta. Rosta i 20-25 minuter tills potatisen är mjuk och har fin färg. Skiva löken fint, strimla de soltorkade tomaterna, hacka oliverna grovt och skär avokadon i tärningar. Skölj ruccolan. Rör ihop vinaigretten. Blanda alla ingredienser till salladen och smula till sist ner fetaosten. Ånga haricots vertsen, ringla över lite olja och strö över en nypa flingsalt. Servera.

Hommous med långsamt rostade tomater
1 burk (ca 200 gram) kikärtor
1 dl tahini (sesampasta)
1 citron
½ dl olivolja
1 tsk spiskummin
½ tsk koriander
Salt

15-20 körsbärstomater
Salt, olja

Börja med att baka tomaterna: Sätt ugnen på 150o. Gör ett litet snitt i varje tomat med en vass kniv. Pensla lätt med olja och strö över lite flingsalt. Baka i 1 ½ timma, tills tomaterna börjar se lite torra och rynkiga ut.
Häll av kikärtorna och skölj dem. Mixa med tahini, citronsaft, olivolja och kryddor tills det blivit en slät röra. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Är röran för tjock så späd med lite vatten eller mer olja.

Chokladfondant
125 gram smör
125 gram mörk choklad
¾ dl socker
3 msk grädde
2 msk kallt kaffe
2 ägg
1 nypa salt

Körsbärssylt och vaniljglass till servering

Sätt ugnen på 100o. Smält smöret och chokladen tillsammans i en kastrull på svag värme. Dra av från värmen och rör ner socker, salt, kaffe och grädde. Rör till sist ner äggen. Häll upp smeten i portionsformar. Det går också bra att klä en brödform med plastfolie och grädda i, för att sedan ta upp fondanten och skära den i bitar när den svalnat. Grädda i 20 minuter. Fondanten kommer att vara lös då den tas ut ur ugnen, men stelnar när den kallnar. Servera med körsbärssylt och vaniljglass.

 

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!