För några veckor sedan så var ju Eveline och jag gäster hos Nisse och hans gäng i Nisses fredag, om ni kommer ihåg? Där tävlade vi mot kock-Linn i en gren som kallas sparrisrisotto – och vann! Jätteroligt, såklart, och nu äntligen kommer bloggposten om maten på radion!

Några dagar innan vi skulle medverka så läste vi på diverse sociala medier om våra matbloggar-kollegor som tydligen var vansinnigt trötta på risotto, eftersom en som vegetarian tydligen får det serverat precis på varenda restaurang en besöker. Och så är det tydligen i Stockholm, där blir det risotto åt alla vegetarianer. En bit nedåt landet där vi huserar är det mer sällsynt. I Trollhättan serveras det nästan uteslutande quornburgare om en väljer att äta på någon pub/restaurang. Alltså en quornfilé mellan två bröd, så där vinner ju risotto lätt.

Hur är det i övriga landet? Kan inte ni, våra läsare, berätta? Var bor ni? Vilken vegetarisk rätt (för de kommer ofta bara i singular, tyvärr) serveras i er stad? Kanske kan vi göra någon slags geografisk uppdelning à la Pizzasalladland, som Anders och Måns gjorde för många år sedan?

Men tillbaka till vår risotto, då. Hemligheten ligger i tillbehören! Till den helt vanliga risotton så serverade vi stekta bönor med citron. Helt sjukt gott och passar till allt, bara att variera kryddningen lite. En behöver inte hålla på att krångla och göra biffar osv, bara stek bönorna som de är. Var inte snål med oljan, och stek ganska länge, så de får en lite knaprig yta. Resultatet blir lite olika beroende på om en använder hemmakokta eller bönor från burk, så testa dig fram!Sparrisrisotto

4 portioner
Koka upp en liter grönsaksbuljong. Hacka en gul lök eller schalottenlök och fräs mjuk i olja. Tillsätt 4 dl risottoris och låt fräsa med en stund. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga. Den som vill kan även koka med 2-3 dl vin i risotton, det ger god syra.
Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt 2,5 dl havre- eller sojagrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen.

Stekta bönor med citron

Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt bönorna och stek dem på medelhög värme, 1 burk färdigkokta svarta bönor räcker bra till 4 personer. Rör ordentligt och tillsätt eventuellt mer olja. Efter några minuter, tillsätt finrivet skal och saft av en ekologisk citron. Salta och peppra, och låt steka några minuter till. Smaka av. Bönorna ska vara lite krispiga, med den där goda, stekta ytan.

Servera så risotton med bönorna, samt finhackad, soltorkad tomat.

Här kan ni lyssna på Nisses fredag!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!