För några veckor sedan så var ju Eveline och jag gäster hos Nisse och hans gäng i Nisses fredag, om ni kommer ihåg? Där tävlade vi mot kock-Linn i en gren som kallas sparrisrisotto – och vann! Jätteroligt, såklart, och nu äntligen kommer bloggposten om maten på radion!
Några dagar innan vi skulle medverka så läste vi på diverse sociala medier om våra matbloggar-kollegor som tydligen var vansinnigt trötta på risotto, eftersom en som vegetarian tydligen får det serverat precis på varenda restaurang en besöker. Och så är det tydligen i Stockholm, där blir det risotto åt alla vegetarianer. En bit nedåt landet där vi huserar är det mer sällsynt. I Trollhättan serveras det nästan uteslutande quornburgare om en väljer att äta på någon pub/restaurang. Alltså en quornfilé mellan två bröd, så där vinner ju risotto lätt.
Hur är det i övriga landet? Kan inte ni, våra läsare, berätta? Var bor ni? Vilken vegetarisk rätt (för de kommer ofta bara i singular, tyvärr) serveras i er stad? Kanske kan vi göra någon slags geografisk uppdelning à la Pizzasalladland, som Anders och Måns gjorde för många år sedan?
Men tillbaka till vår risotto, då. Hemligheten ligger i tillbehören! Till den helt vanliga risotton så serverade vi stekta bönor med citron. Helt sjukt gott och passar till allt, bara att variera kryddningen lite. En behöver inte hålla på att krångla och göra biffar osv, bara stek bönorna som de är. Var inte snål med oljan, och stek ganska länge, så de får en lite knaprig yta. Resultatet blir lite olika beroende på om en använder hemmakokta eller bönor från burk, så testa dig fram!
Sparrisrisotto
4 portioner
Koka upp en liter grönsaksbuljong. Hacka en gul lök eller schalottenlök och fräs mjuk i olja. Tillsätt 4 dl risottoris och låt fräsa med en stund. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga. Den som vill kan även koka med 2-3 dl vin i risotton, det ger god syra.
Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt 2,5 dl havre- eller sojagrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen.
Stekta bönor med citron
Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt bönorna och stek dem på medelhög värme, 1 burk färdigkokta svarta bönor räcker bra till 4 personer. Rör ordentligt och tillsätt eventuellt mer olja. Efter några minuter, tillsätt finrivet skal och saft av en ekologisk citron. Salta och peppra, och låt steka några minuter till. Smaka av. Bönorna ska vara lite krispiga, med den där goda, stekta ytan.
Servera så risotton med bönorna, samt finhackad, soltorkad tomat.
Nu äter jag oftast på helvegetariska restauranger eller där de har en hel vegetarisk meny men de gånger jag varit på andra ställen i Göteborg är det en urtråkig risotto som bjuds! Grejen är att jag älskar risotto EGENTLIGEN men när man inte får välja blir det ju himla segt. Så har slutat äta risotto nästan helt, om det inte kommer en supercool variant med typ rödbetor och getaost 🙂
När den enda vegetariska rätten på en restaurang är vegetarisk lasagne, då vänder jag i dörren. Sjukt vanligt & inte okej.
I den lilla staden där jag bor finns det bara pizzerior och inga andra restauranger, och det vegetariska man kan hitta här är antingen en vegetariana, alltså en extremt tråkig pizza med torr paprika, burk-champinjoner och lite burk-kronärtskockor på. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i just den oavsett pizzeria. Det andra vegetariska man kan få tag på är falafel i antingen tallrik, rulle eller bröd, och det finns på varenda liten pizzeria här. Älskar falafel oavsett om det inte är en särskilt bra falafel, så det är vad jag alltid äter ute och aldrig tröttnar på! Haha har faktiskt aldrig ätit falafel på någon restaurang någonstans, och då har jag ändå varit vegetarian sen jag var tio!
Lasagne och falafel är väl det som man får finna sig i mest då man äter ute där jag bor…
Sant! Den här grejen med att bara få ”välja” på en enda rätt.. tråkigt!
Hehe, ja. Eller ”grekisk paj”. Den har en ju ätit ett par gånger.
Ja, allas vår konservpizza. Champinjoner, kronärtskocka, oliver, paprika och ananas – allt från burk! Den pizzan har vi här också!
Cannelloni med ricotta och spenat är extremt vanlig på ”bra kvarterskrogar” här i sthlm
Eller rödbetor och chevrè, i någon form. Det är ju gott, men när det alltid är rödbetor och chevrè i den enda vegetariska rätten på menyn var man än går, då blir det ju sådär halvkul…
Pga sojaallergi kan jag sällan äta någonting på vegan/vegetariska restauranger. Vad är grejen med att köra vegetariskt om det enda man serverar är köttsubstitut?!
I Stockholm serverar F12 & Lux vegetariska avsmakningsmenyer. Vansinnigt gott, men dyrt. Långbro Värdshus är en pärla, inhyst i överläkarens villa i Långbro sjukhuspark. Bra service och alltid minst ett vegetariskt allternativ på menyn. Meze Lounge inne stan serverar meze, såklart och där kan man ju välja själv vad man vill och hur mycket man vill. Underbar är annat libanesiskt ställe på Drottninggatan. På söder finns Bröderna Ohlson som har vegoböngryta (med soja) och nudlar. Och massa vitlök. Sen finns Hermans och Örtagården, som kör buffé. Och gillar man indiskt så finns det en uppsjö av restauranger. I Göteborg var jag på ett himla trevligt ställe, Svarta Oliver som serverar medelhavsmat. Fantstiska Vasa Allé kör närodlat, ekologiskt och lite biodynamiskt och har en drink med grankåda.
Instämmer med föregående kommentar angående det vegetariska utbudet på Stockholms krogar, då den enda vegetariska rätten brukar vara chèvre, rödbetor, valnötter och honung på någon salladsbädd.
Håller verkligen med om köttsubstituten! Är inte vidare förtjust i dem själv. Men så många bra tips, tack så mycket! Ska genast ut och äta 🙂