I helgen blev vi bjudna till Kinnekulle för att den allra första Ramslökens dag. Men vi börjar hos Hannu Sarenström.

  

Där spenderade vi nämligen en stor del av dagen. I hans fantastiska trädgård, som fick en att vilja anlägga ett stenparti med lavendel, gräva upp hela gräsmattan och bara plantera, packa bilen full med kalksten och bygga murar och förse trädgården med en ansenlig mängd statyer och krukor.. ja, ni hör.

Vi begav oss ut i skogen för att plocka lite ramslök till lunchen. Hela skogar är täckta av de vitlöksdoftande bladen, så det tog inte många minuter att få ihop till peston vi åt till lunch. Förutom ramslök var det även broccoli, lite basilika och en hel del olivolja i. Och så salt och peppar, såklart.

Till peston grillade Hannu sparris, odlad strax utanför Lidköping hos en eko-odlare.

Helt sjukt gott!

Så bar det då äntligen iväg till Munkängarna, naturreservatet på Kinnekulle där den allra första Ramslökens dag skulle firas in. Ni som inte var där kan trösta er med att Ramslökens dag blir en återkommande grej, varje år den 24 maj. Så skriv in det i almanackan! Förutom diverse polskor, hambos och hymner med Knavefolket hölls det lovtal i ramslökens ära och dessutom bjöds vi på ramslökssoppa. Gott och värmande i det ihärdiga regnet.

Vi hängde hos Hannu lite till, men inomhus den här gången, eftersom det regnade. Fotografen var i extas, vart hon än vände kameran fanns där ett stilleben.

På kvällen begav vi oss till Forshems Gästgiveri för middag. De jobbar med vad naturen ger för säsongen, och med ekologiska råvaror. Och vilken mat de lagar! Helt fantastiskt gott, även om en är vegetarian – och det hör inte till vanligheterna!

När vi kom hem provade vi ramslöken vi tagit med oss som smaksättare i en klassisk potatissallad, och det blev väldigt gott! Vi blandade helt enkelt hackad ramslök med lite hackad basilika i crème fraîche och rörde ner kall, kokt potatis skuren i bitar. Och så salt och peppar, förstås.

Till potatissalladen gjorde vi bönbollar med nötter och ost: Grovhacka 1 dl hasselnötter i matberedaren. Tillsätt 1 dl riven ost och 1 avrunnen tetra svarta bönor samt 3 msk ströbröd. Mixa till en jämn smet och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Låt smeten stå cirka tio minuter och forma sedan små bollar som du sedan steker i olja.
Vi serverade med stekt sparris – väldigt gott.

Har ni vägarna förbi Kinnekulle så tycker vi absolut att ni ska ta er tid att besöka området. Ljuvliga små stenkyrkor, utsiktsplatser, djupa skogar och många ställen att äta god mat på. Åk till Västergötland, alltså!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!