Eftersom mina föräldrar har bikupor så står det ett antal olika burkar honung i skafferiet hemma. Den fina, smöriga som är bäst på smörgåsen, den som börjat sockra sig lite men som fortfarande smakar gott och som fungerar bra i te, och så den gamla, lite tråkiga som hårdnat men som går utmärkt att ha till brödbaket. Till den här goda honungskakan med ingefära använder jag en honung som smakar gott, men som kanske hårdnat lite eller som sockrat sig, så kommer den till användning.

Den här kakan gjorde vi första gången för något år sedan, och sen gick den i repris under hela hösten. God som den här, men en kan också lägga till bitar av äpple i kakan och servera med till exempel glass, som en mjuk och god äppelpaj.
Eftersom vi provat kakan så många gånger, så kan vi dessutom tipsa om att det är godast med te till, och inte kaffe. Prova så får ni se!

125 gram smör
1 dl farin- eller råsocker
2 dl honung
3 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk färsk riven ingefära

Det är väldigt smidigt att göra kakan i matberedaren!
Blanda smör, ingefära och socker, och rör sedan i honung och ägg. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner dem. Häll smeten i smörad och bröad form, grädda i 150 grader i 45 minuter, prova med en sticka att kakan är torr. Jag bakar oftast kakan i en avlång brödform, men till paj tar jag en vidare, rund form. Med äpplen i kan gräddningstiden ändras, så testa med en provsticka för att se att kakan är så som du vill ha den!

Förresten, ni har väl inte glömt att vi ska ha matfotokurs den 24-25 maj i Stockholm? Läs mer här, och anmäl er direkt! Det kommer bli så kul, vi är peppade till max!
Puss!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!