För ett tag sedan fick vi i uppdrag av Samsung att fixa ett antal recept till påsk med tillhörande bilder. Recepten och bilderna är del i en kampanj för deras ångugn Dual Cook, men maten går givetvis bra att tillaga i en annan ugn också! Fantastiskt gott blev det i alla fall!

Först ut är den rostade rödbetssoppan. Genom att rosta rödbetorna mjuka och fina innan en gör soppa på dem så blir det så mycket godare. Rund, fin smak och, som alltid med rödbetor, fantastisk färg! Räds inte den stora mängden vitlök, smaken blir len och fin när den rostas i ugnen.

Rostad Rödbetssoppa
500 gram rödbetor
½ vitlök (ungefär 6 klyftor)
2 potatisar
1 gul lök
8 dl vatten
1 buljongtärning
1 ½ dl grädde eller crème fraîche
Salt, svartpeppar, timjan

Crème fraîche till servering

Sätt ugnen på varmluft, 225 grader. Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Fördela på oljad plåt, salta och strö över timjan. Lägg även den halva, oskalade vitlöken på plåten. Rosta i cirka 20 minuter, tills rödbetorna är mjuka. Under tiden, skala och hacka den gula löken. Skala potatisarna och tärna dem. Fräs löken i olja i en kastrull tills den blivit mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt vatten, buljong och potatis och koka tills potatisen blivit mjuk. Tillsätt de rostade rödbetorna. Skala försiktigt den rostade vitlöken och tillsätt även den. Mixa soppan, antingen helt slät eller med lite bitar kvar. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och timjan.
Servera med ytterligare lite crème fraîche och ett gott bröd.

 

Det här brödet har vi kryddat med oregano, något som passar förvånansvärt bra till bröd, speciellt om det skall ätas till mat.

Bröd
½ pkt jäst
1 tsk salt
1-2 msk honung
1 msk oregano
6 dl vatten
14-15 dl mjöl + lite till utbakning
Flingsalt

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med honung, salt och oregano. Värm vattnet till 37 grader. Slå i lite vatten i bunken och rör tills jästen och honungen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och arbeta ner mjölet i degen, några deciliter i taget. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 ½ timma.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte, utan skär degen i fyra bitar på längden och fös ihop fyra baguetter. Vrid dem något varv för att få ihop dem och för att få ett fint mönster med mjölet. Strö över lite flingsalt. Lägg över bröden på oljad plåt och låt jäsa i 15 minuter, medan ugnen värms.

Sätt ugnen på 250 grader och släng in en deciliter vatten i ugnen när bröden sätts in. Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Låt kallna invirad i handduk.

 

Den här ljumna salladen är mild men väldigt smakrik. Var noga med att använda ekologiska citrusfrukter, då mycket av bekämpningsmedlet sitter i just skalet.

Ångad morotssallad med citrussmör och mandel
4-5 medelstora morötter
3 msk smör
Skal av ½ ekologisk apelsin
Skal av ½ ekologisk citron
2 msk apelsinjuice
½ dl mandelspån
Flingsalt
Eventuellt någon matsked persilja

Skala morötterna och skär dem i stavar. Ångkoka dem lätt (det går bra med en sil över en kastrull kokande vatten, och så locket på), de ska vara mjuka men ha kvar bra med tuggmotstånd. Riv apelsin- och citronskalet fint. Smält smöret i en kastrull, tillsätt apelsinjuicen samt citron- och apelsinskal och en nypa salt. Låt puttra på svag värme i några minuter. Tillsätt mandelspånen på slutet och blanda till sist smöret med de ångkokta morötterna. Strö över lite flingsalt och hackad persilja.

 

Helt underbar paj med grönkål och parmesanost. Det går givetvis bra med fryst grönkål, men allra godast är det att köpa färsk, strimla och förvälla själv.

Grönkålspaj med parmesan
Pajdeg
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
150 gram förvälld grönkål
1 decimeter purjolök
1 vitlöksklyfta
Salt, svartpeppar, muskot
1 ½ dl riven mild ost
1 ½ dl riven parmesanost
3 ägg
3 dl mjölk

Gör pajdegen: Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Antingen trycker man ut degen i pajformen direkt, med fingrarna, eller så låter man degen vila någon timma i kylen och kavlar sedan ut den. Förgrädda pajskalet; sätt ugnen på 225 grader varmluft och grädda i cirka 10 minuter, tills det fått fin färg.
Gör fyllningen under tiden: Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs detta tillsammans med grönkålen i lite smör i en stekpanna. Purjon ska mjukna och grönkålen ska bli lite torrare, fyllningen får inte vara blöt. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
Vispa samman ägg och mjölk i en bunke. Salta och peppra. Varva de båda ostarna med grönkålsfräset i pajskalet, avsluta med ost. Häll över äggstanningen och grädda på varmluft, 200 grader i 20-25 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg.

 

Mexikansk frukostmat i form av huevos rancheros får göra oss sällskap till påsk. Kryddig tomatsås som gräddas i ugn med ägg, och som med fördel äts direkt ur formen med bröd.

Huevos rancheros
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 paprika
1 tsk sambal oelek
1 burk (cirka 400 gram) tomatkross av god kvalitet
1 ½ dl svarta bönor (en liten tetra eller samma mängd hemmakokta)
1 nypa socker
2-3 msk grädde
3-4 ägg
Salt, svartpeppar, oregano, eventuellt lite persilja

Hacka lök, vitlök och paprika fint. Fräs i olja tills det mjuknar. Tillsätt sambal oelek och tomater, krydda med salt, peppar, lite oregano och en nypa socker – detta gör att tomatsåsen inte blir så syrlig. Låt puttra på svag värme i någon kvart. Tillsätt bönorna mot slutet.
Sätt ugnen på över- och undervärme, 175 grader. Häll tomatsåsen i en lätt oljad form. Gör små gropar i såsen och knäck försiktigt i ett ägg i varje. Häll ungefär en matsked grädde på varje ägg, strö över lite salt och eventuellt lite hackad persilja. Baka i ugnen 15-20 minuter, beroende på hur hårt bakade du vill ha äggen. Servera med ett gott bröd.

 

Som vanligt, ingen måltid är komplett utan efterrätt. Till påsk gör vi gärna lemon curd, här i ny tappning på en pavlova, där vi även stoppat choklad i marängen. Här medföljer även recept på lemon curd, men det går givetvis att köpa färdig (även om vi verkligen rekommenderar det här receptet!)

Chokladpavlova med lemon curd-grädde
Maränger
3 äggvitor (spara gulorna!)
2 dl socker
50 gram mörk choklad av god kvalitet, hackad

Lemoncurd
Skal och saft av 2 ekologiska citroner
100 gram smör
1 + 1 dl socker
3 äggulor
1 ägg

2 ½ dl vispgrädde
Passionsfrukt till servering

Gör marängerna: Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Använd en bunke som tål värme, och var noga med att bunken är helt ren. Koka upp lite vatten i en kastrull som du kan sätta bunken över – vattnet ska inte nå upp till bunkens botten, den ska värmas via ångan. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt halva mängden socker, lite i taget under vispning. Sätt bunken över det kokande vattnet och tillsätt resten av sockret lite i taget. Vispa hela tiden, var extra noga i botten på bunken. När smeten är ljummen och sockret smält så att inga sockerkorn finns kvar, ta bort bunken från kastrullen. Tillsätt chokladen och vänd ner den försiktigt. Rör så lite som möjligt i marängsmeten, bara så pass att det blir fina ränder av chokladen i den ljumna smeten. Klicka ut ungefär 6 maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 50 minuter, tills marängerna är torra och lätta.
Gör lemon curd: Skala citronerna med potatisskalare. Lägg skalen i en kastrull tillsammans med citronjuicen, smöret samt 1 dl socker. Värm sakta tills smöret smält och låt puttra på svag värme någon minut. Vispa ägg, äggulor och det resterande sockret tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt äggvispet i kastrullen och värm under noggrann omrörning tills det hela blivit varmt och tjocknat. Akta så att det inte kokar! Sila av skalen och häll på burk. Kyl.
Vid servering, vispa grädden och blanda med ungefär 3 dl av den kylda lemon curden, beroende på hur stark citronsmak du vill ha på grädden. (Det blir lite lemon curd över, den är väldigt god på rostat bröd.) Lägg en stor klick lemon curd-grädde på marängerna och dekorera med fruktköttet från passionsfrukt. Servera genast.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!