Om någon frågar oss om favoriträtter, så kommer lasagne väldigt högt upp på listan hos båda två. All mat i samma form, väldigt enkel att smaksätta och variera, och även om kylskåpet är tomt så går det oftast att skrapa ihop ingredienser till en lasagne! Finns det lite grytrester eller tomatsås kan en använda det, rivna morötter och linser eller bönor är andra goda ingredienser i den tomatbaserade såsen. För det är egentligen den enda ”regeln” jag brukar följa vad gäller lasagne; en tomatbaserad sås, och en mjölkbaserad (fast den mjölkbaserade såsen såklart inte behöver vara gjord av animalisk mjölk). Kanske finns det lite bladspenat i frysen också? Jättegott att fräsa och blanda med lite crème fraîche, grädde eller kanske keso och ha i lasagnen.

När vi lagar mat till bloggen så vill vi ju givetvis göra det hela lite extra tjusigt. Jag tänkte mig en slags rullad lasagne, så jag förkokade plattorna helt snabbt, bredde på svamp-och linsröra och rullade sedan ihop dem. Lade dem tätt ihop i formen och hällde över béchamelsås. Anledningen till att jag skriver det här är för att det inte syns så väldans bra på bilderna, det blev alltså ingen större skillnad mot vanlig, platt lasagne. Faktum är att lasagneplattorna inte höll upp sin nya, runda form speciellt bra, utan sjönk ihop något under tillagningen i ugnen. Det hade antagligen varit bättre med färdiga cannelloni..

Lasagnen blev i vilket fall väldigt god – och vegansk. Såhär gjorde vi för ungefär 3 portioner: Lägg 1/2 dl gröna linser i blöt (om du planerar din mat i förväg. Annars går det bra att bara slänga i linserna direkt och koka lite längre). Hacka 100 gram färska champinjoner grovt. Hacka 1 gul lök och 2 klyftor vitlök. Fräs svampen och löken i olja tills vätskan gått ur svampen. Tillsätt 1 burk krossade tomater, lite tomatpuré och de gröna linserna. Smaka av med citronzest, chiliflakes samt salt och svartpeppar och låt koka tils linserna är mjuka.

Gör béchamelsås på 1 paket sojagrädde, cirka 2,5 dl och halvannan deciliter vatten. Krydda med salt, vitpeppar och lite muskot.

Varva tomatsås och lasagneplattor med béchamelsås, platt eller rullat – som ni behagar. Avsluta med béchamelsås och gratinera i ugn cirka 20-25 minuter, tills lasagnen fått färg och plattorna är mjuka.

Smaklig spis!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!