Nu, mellan vinter och vår, lider vi brist på det där fräscha, goda bladgröna som livar upp måltider och smörgåsar under sommarhalvåret. För vem vill köpa importerad gurka och sallad som inte smakar något?

Som tur är finns det kål och rotsaker. Och som tur är går det att göra utmärkta sallader på dessa råvaror.

Vi tänkte tipsa om tre av våra favoriter. Det går givetvis att variera med det som finns hemma och sådant en tycker är extra gott.

Först ut är en enkel sallad med den oerhört snygga ingrediensen rödkål. Här har vi strimlat rödkål och rödlök tunt – just det här med att skära eller strimla i väldigt fina bitar är nyckeln när en gör sallad på lite ”grövre” råvaror som kål och rotsaker – och blandat med apelsin, olja och vinäger samt lite salt och peppar. Skala apelsinen med kniv så hinnan försvinner, skär i klyftor och ta bort den vita mitten så blir bitarna saftiga och goda. Även här tycker jag det blir bäst att hålla sig till små bitar.

Sallad nummer två ser inte mycket ut för världen, men är en lika delikat som klassisk blandning av rotselleri, äpple, ananas och valnötter smaksatt med majonnäs, salt och peppar. En waldorfsallad, helt enkelt. Skala och strimla den råa rotsellerin mycket fint, det går också bra att riva på rivjärnets grova sida. Gör likadant med äpplet. Skär ananasen i små bitar och grovhacka valnötterna. Blanda med lite majonnäs (vegansk sådan finns recept på här, bara att utesluta vitlöken och lägga till lite dijonsenap för smak) och smaka av med salt och vitpeppar. Det skall vara ungefär 4 delar rotselleri, 2 delar äpple och 1 del ananas respektive valnötter.

Sista salladen för idag är cole slaw, en sallad som vi gör så gott som dagligen hemma hos oss. Grovt rivna morötter blandas med lika mycket fint strimlad vitkål. Om en vill kan en tillsätta strimlad purjolök eller annan fint hackad lök. Blanda med lite majonnäs och kanske lite senap. Salta. Den som vill har i lite russin i salladen också. Det behövs inte mycket majonnäs, ta någon matsked för en sallad till 3-4 personer och rör sedan om ganska hårdhänt. Då vattnar sig kålen något och blir till på köpet lite mjukare.

Snart vankas det förresten tävling här på bloggen, så håll utkik!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!