Jag har länge velat prova att göra en ostkaka med squash i, och nu äntligen blev det av. Squashen skalas, tärnas och förvälls, och sen mosas fruktköttet lätt med en visp. Detta tillsammans med den hackade mandeln gör att den får konsistensen av en vanlig ostkaka, men det är inte lika krångligt och det går inte alls åt lika mycket mjölk. Supergott! Vi serverade ostkakan med plommonkompott och lätt vispad grädde.

Vi gjorde ostkakan på vanlig sommarsquash, men det borde gå lika bra att göra den på vintersquash, alltså squash med hårt skal som passar bättre för lagring. Testar ni så får ni gärna höra av er, själv har jag väldigt liten erfarenhet av just vintersquash.

Plommonträdet hemma hos mina föräldrar bär mer frukt än på många år, så vi tyckte att plommonkompott var en god idé till ostkakan. Jag utgick från det här receptet, men hoppade över kanelen.

Ostkaka med squash
500 gram squash
2 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
20 skållade mandlar
2 bittermandlar
1 dl keso
salt, kardemumma

Skala squashen och skär den i kuber. Koka tills den är mjuk, cirka 8-10 minuter. Låt rinna av och mosa sedan med en visp. Hacka mandeln och bittermandeln. Vispa ägg och socker. Blanda i mjölet och sedan övriga ingredienser. Grädda i smord form i 200 graders värme, cirka 35 minuter.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!