Åh, vad hösten är underbar! Svalare luft, fantastiska färger – och fantastiska råvaror! Hemma fullkomligt dignar träden av plommon, päron och äpplen. Vi syltar och konserverar allt vad vi hinner, och den stora lådan med glasburkar som jag samlat på mig under året töms allt eftersom. Snart är päronen mogna, och då planerar jag att göra den här päronmarmeladen.

Men nu ska det handla om tomater! Även den skörden har varit riklig, så vi gjorde helt enkelt lite plockmat baserat på det.

Först satte vi deg, det blev det vanliga succébrödet i form av vridna baguetter. Receptet kan ni hitta här, men istället för groddade linser så hade vi i stora oliver. Brödet behöver sin lilla tid på sig att jäsa, men kräver i övrigt nästan ingen arbetsinsats alls. Jag utmanar receptet och kemins/fysikens lagar varje gång jag gör det genom att inte röra speciellt mycket när jag blandar degen, och det blir lika fint ändå. Ni vet hur det står i en del recept att degen skall knådas (gärna i maskin) i femton minuter? Det behövs verkligen inte här. Rör ihop tills alla ingredienser blandats ordentligt, sen är det bara att låta degen jäsa.

De här väldigt milda chilifrukterna eller paprikorna – jag vet i ärlighetens namn inte vad det är för sort – halverade vi, fyllde med chèvre och gratinerade sedan på hög värme högst uppe i ugnen tills osten fått färg. Det hela ska gå snabbt, för då hinner inte chilin bli mjuk och vattnig.

Vi gjorde även stekta tomater med citron- och vitlöksmajonnäs – helt galet gott! Ta stora, fasta tomater, typ bifftomater, som inte har så mycket vattniga kärnor i sig. Skiva, salta lätt och torka av med hushållspapper. Dubbelpanera: vänd tomatskivan först i mjöl, sedan i lätt vispat ägg och till sist i pankoströbröd blandat med majsmjöl och lite salt. Var noggrann när du panerar, så blir resultatet så mycket bättre. Stek direkt i olja tills tomaterna fått fin färg. Vill man ha veganska tomater så går det bra att bara panera i majsmjöl och panko, såklart.

Citron- och vitlöksmajonnäsen är inte mer avancerad än den låter; smaksätt majonnäs med lite vitlök och citron.

Till brödet gjorde vi en supergod tomatsalsa. Här kan man ta vad man har hemma, det viktigaste är att allt hackas fint. Vår bestod av tomater, lök, vitlök, chili, paprika, persilja, koriander, saft och skal av lime, en hel del olivolja, salt, peppar och en nypa socker.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!