En solig dag i somras styrde vi kosan ut till Håle i Grästorps kommun. Där finns nämligen Märit, alias Mäjen, som gör helt ljuvlig glass!

Hon, och hennes familj, är några av alla dem som tror på närproducerade varor av hög kvalitet och som satsar därefter. När vi var på besök arbetades det för fullt på en ny byggnad där både förädling av råvarorna och försäljning av produkterna ska ske – det kommer att bli helt magnifikt!

I samband med nybyggnationen säger Märit att hon fått god hjälp av Länsstyrelsen med planeringen av livsmedelslokalen. Alla vi som arbetat i kök vet att det finns en hel del mer eller mindre begripliga relger att ta hänsyn till. Märit har också fått lite mer märkliga ”tips”; till exempel att hon skulle köpa färdigseparerade ägg i dunk till sin glass. Det kanske inte låter så hemskt konstigt, men nu är det så att på gården huserar även tiotusentals hönor, då Märit och hennes man även är äggproducenter. Det är givetvis härifrån Märit tar äggen till glassen; de ägg som är för små eller för stora för att säljas blir glass. I och med nybyggnationen skall en ny glassmaskin införskaffas, en som pastöriserar hela smeten innan nedfrysning. Då kan de köpa mjölk och grädde från grannen, som har mjölkkor.

Närproducerat är alltså tanken, och vi älskar det! En annan sak som vi också försöker tänka på när vi fixar recept till bloggen är ju säsongen, vilka råvaror som finns att tillgå just nu – och det gör ju såklart även Märit. Under vårt besök fanns det glass med smak av jordgubbar och rabarber, eftersom det växer under sommaren. När den glassen är slut så kommer det inte mer förrän nästa sommar, och höstens smaker tar vid istället. I gengäld smakar jordgubbsglassen verkligen jordgubbar, eftersom den innehåller just det. Och vet ni, jordgubbsglassen är inte alls sådär ljusrosa, den går snarare åt det gul-aprikosa hållet när inga färgämnen är tillsatta.

Äggulorna går åt till glassen, och av äggvitorna blir det maränger i olika smaker. Märits dotter är konditor och bakar försvinnande goda kakor som säljs i den lilla glassboden, tillsammans med ytterligare produkter från gårdar i regionen. Viggo och Freja här ovan tyckte glassen var väl kall, men kakorna försvann däremot snabbt.


Som ni märker finns det en tydlig tanke bakom satsningen och alla produkter. Närproducerat och säsongsmässigt. Glassen säljs dessutom bara på utvalda försäljningsställen där produkten kommer till sin rätt. I något snabbköp skulle jag försvinna i mängden i glassdisken, säger Märit, som valt att inte marknadsföra sig gentemot de stora kedjorna. Hon ser dock inte andra glasstillverkare som konkurrenter, utan som kollegor. Tillsammans gör de glass för alla smaker.

Vi köpte jordgubbsglass och kardemummaglass. Fantastiskt gott!

Här hittar ni Mäjens hemsida med mer information samt en lista över återföräljare.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!