Kära vänner! Nu var det bra längesedan vi bjöd på något, men som det gamla ordspråket säger, så kan en ju aldrig vänta för länge på något gott. Idag bjuder vi på ett gäng rätter med en gemensam nämnare: mynta.

Min mamma följde inte rådet att gräva ner myntan i en hink, så därför växer det nu mynta i stora delar av trädgården. Själv tycker jag det är en trevlig växt. Välsmakande blad med stort användningsområde, på lättodlade buskar som står pall kyla. Kanon!

   

Idag har vi lagat burgare på bulgur, kikärtor och ost (galet goda!) med myntasås och rostad färskpotatis som vi serverar i pitabröd. Till efterrätt blir det en sommarklassiker i ny tappning; jordgubbar med grädde, maräng och myntasirap.

Och till sist, ett läskande iste gjort på mynta och citron.

Då sätter vi igång!

Börja med potatisen. Vi köpte tvättad färskpotatis, de där allra minsta som alltid ligger i botten på lådan i affären. De blir perfekta! Lägg på en plåt, slå på lite olja och generöst med salt, och så bara in i ugnen på 200 grader. Låt de få fin färg innan de tas ut.

 

Såsen görs på matlagningsyoghurt, hackad mynta, en skvätt honung, lite pressad citron samt salt och peppar.

Biffarna är bland de godaste jag vet! Det här receptet ger burgare som räcker till 4-5 personer, lite beroende på vad som serveras till.

Bulgurbiffar med ost och kikärtor

Koka 1 dl bulgur. Hacka en gul lök, en vitlöksklyfta och en grön chili. Stek på svag värme i lite olja, tillsammans med 1 tsk spiskummin. Tillsätt bulguren, 1/2 dl hackad persilja samt lite salt och stek en stund till. Mixa ihop med en burk avrunna kikärtor samt 100 gram riven smakrik ost. Forma små biffar och stek i olja. Försök att inte röra biffarna för mycket i pannan, utan vänta tills de fått färg, vänd en gång och låt dem vara. Det är lättast att göra små biffar i och med att det är en del ost i smeten. Stora biffar blir väldigt svåra att vända.

Servera biffarna i pitabröd med sallad, tomater och myntasåsen. Ät den rostade potatisen till.

Nu till den utlovade sommarklassikern: jordgubbarna!

Än finns det färska, även om de är på upphällningen. Vi spann vidare på den klassiska kombinationen jordgubbar och grädde…

…men lade till en liten, god twist: myntasirap.

Myntasirap
Ta två stjälkar mynta, med blad, såklart, och koka ihop med 2 dl vatten och 2 dl socker. Låt koka tills massan tjocknar och bubblorna blir lite sega, det tar ungefär 20 minuter. Den färdiga sirapen ska vara som flytande honung, något tunnare än vanlig sirap. Ta en sked av sirapen och kyl ned snabbt i frysen för att kontrollera konsistensen. Ta upp myntakvistarna när sirapen är klar.

Lägg delade jordgubbar i botten på ett glas. Klicka på vispad grädde, toppa med krossade maränger och ringla över myntasirapen.

Har ni ytterligare mynta ni behöver göra av med en varm dag så rekommenderar vi iste med smak av denna fantastiska ört; lätt att göra och fantastiskt gott och läskande att dricka!

Koka 1 1/2 liter vatten, 2 dl socker och 2 kvistar mynta i fem minuter. Rör så sockret löser sig, och låt sedan svalna. Ta upp myntan. Pressa i saft av två citroner. Servera med massa is, en skivad citron och lite färska myntablad.

Till sist vill vi tipsa om en superblogg, nämligen Hej.blekk. I det här inlägget uppmanar Michaela, som driver bloggen, alla till en vegetarisk månad. Och det är vi helt med på! Gör det för din och miljöns skull, köttproduktion kräver läskigt mycket resurser. Testa lite nya recept, se hur mycket spännande mat det finns utanför köttdisken. Laga lite bulgurbiffar, eller klicka på vår lunch-etikett här i högersidan.

Lycka till!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!