Igår var sista dagen att tävla om ett presentkort från Personlig Almanacka, och idag kan vi avslöja att vinnaren är J.D!

Grattis till dig, mail kommer snarast!

Ni andra går såklart inte lottlösa, er bjuder vi på ett recept på vegansk shepherd’s pie med brysselkålssallad. Grattis till er också!

Salladen först då. Brysselkål faller ju inte alla i smaken. Jag gillar inte kokt, till exempel, medan Eveline tycker det är jättegott. Även om en inte gillar kokt brysselkål, så tycker vi att en ska prova den här salladen med rå brysselkål – supergott! Lite bittert, sådär som kål är, men med sötsyrligt äpple, citron och nötiga pumpafrön så blir det en succé

Plocka eventuellt bort de yttersta bladen på färsk brysselkål (om de ser tråkiga ut, alltså). Strimla den fint, ta inte med den grova stjälken. Finhacka ett sötsyrligt äpple, typ Ingrid Marie. Gör en stark vinaigrette på olja, citronsaft och en hel del dijonsenap + salt och peppar. Blanda ihop och toppa med pumpafrön.

Shepherd’s pie då? Det är ju en köttfärspaj vanligtvis, med lamm eller kanske nöt. Vi gör den givetvis utan djur, vegansk till och med!

Det hela är enkelt; gör ett gott potatismos, cirka ett kilo mjölig potatis för 4-5 personer, och ha i lite extra smör eller margarin. Krydda med persilja, salt och vitpeppar.

Gör fyllningen: Blötlägg någon deciliter puylinser någon timma. Fräs 400 gram hackade, färska champinjoner och en hackad gul lök i olja tills det är mjukt och vattnet har släppt från svampen. Tillsätt två fint skurna morötter, lite tomatpuré, vatten, grönsaksbuljong och linserna. Ha i lite gräddprodukt, och krydda med basilika, oregano samt salt och peppar. Låt koka tills linserna är mjuka. Stuvningen får inte vara för blöt.

Smörj en pajform eller portionsformar. Lägg i stuvningen och spritsa över potatismoset. Grädda i 225 graders värme tills moset fått fin färg. Servera med salladen.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!