Tidningen Avant (en sjukt bra nättidning, för er som inte känner till den) har mattema det här numret, och passande nog så blev Amanda intervjuad av dem. I samband med detta bestämdes även att Våra Oköttsliga Lustar skulle ta fram en bakelse eller kaka åt Avant, något gott att bjuda på i samband med event eller releasepartyn.

Det var ganska många kriterier att uppfylla. Vegansk, givetvis. Lättbakad. Inga stora glasyrgrejor på, kakan skulle vara lättransporterad, m.m. Efter ovanligt många provbak och mycket tankeverksamhet blev det tillslut den här kakan:

Världens bästa kaka! En halvt genombakt kladdkaka med tryffelsmet på. Lätt att göra, lätt att transportera, lätt att dekorera, lätt att variera och framför allt: lätt att äta. Kakan på bilden är ”naturell”, alltså bara choklad, men man kan ha på rostade nötter, flingsalt, krossad turkisk peppar – eller varför inte lite mintolja i tryffeln?

Hemligheten med kakan är att grädda själva botten väldigt kort tid, mellan 10-15 minuter för en springform beroende på storleken. En ska helt enkelt vara lite rädd när man tar ut den ur ugnen, för den ska vara ganska lös. Sen häller en kvickt på tryffelsmeten och låter den svalna.

Kakan blir vegansk om en använder veganskt margarin och vegansk grädde, men det går lika bra med mjölkprodukter om en äter det.

Avantkakan
1 springform
(bakar en till många så tredubblar en receptet och bakar i långpanna istället)

100 gram margarin
2 dl socker
1 dl soja- eller havregrädde
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda i socker, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt grädden och rör till sist ner mjölet. Bred ut smeten i smord springform och grädda i 10-15 minuter, beroende på springformens storlek.

Gör tryffelsmeten när kakan är i ugnen:
1 dl soja- eller havregrädde
50 g margarin
300 g mörk choklad
en nypa salt
(eventuell smaksättning)

Koka upp grädde och margarin och låt chokladen smälta däri. Häll tryffelsmeten över den varma kakan och låt svalna. När kakan är kylskåpskall är den enkel att skära i snygga bitar.

Dekorerar en med vit choklad, som vi gjorde, så tänk på att den mesta vita chokladen innehåller mjölk. Leta på hälsokostaffärer eller på till exempel Goodstore.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!