Våren smyger sig på, drar sig tillbaka igen men lämnar en längtan efter värme och framför allt fina, färska grönsaker och örter!

Pizza från pizzeria är en sak, och hemmagjord är en helt annan – som ni kanske vet. Och jag gillar att ha det så. Bakar en pizza hemma blir degen lite tjockare, osten är lite godare och dessutom kan en välja helt fritt vad gäller topping.

 

Eftersom de färska tomaterna och basilikan ännu lyser med sin frånvaro, så prövade vi att göra pizza med något som faktiskt är i säsong nu, nämligen rödbetor. Det blev succé! Under rödbetorna ligger ett lager med karamelliserad lök, och sedan toppade vi med chèvre, solrosfrön och lite olivolja.

Vi lät degen vara lite tjockare, och förgräddade den dessutom. På så sätt riskerar en inte att pizzan blir blöt av fyllningen.

Deg till två stora, organiskt formade pizzor:
1/2 pkt jäst
6 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
cirka 12 dl vetemjöl

Fyllning:
4 rödlökar
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
salt
4 rödbetor
200 gram chèvre
någon deciliter solrosfrön
olivolja

Börja med att koka rödbetorna, det tar en stund. Gör degen under tiden: Lös jästen i det ljumna vattnet, tillsätt salt och olja. Rör ner så mycket mjöl att du har en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek i ungefär 35 minuter. Baka sedan ut till två bakplåtsstora pizzor. Ringla över lite olja och förgrädda i tio minuter på 225 graders ugnsvärme.

Skala och skiva löken. Fräs i lite matfett tills de precis börjar mjukna, tillsätt då honung, balsamvinäger och lite salt. Låt steka en stund till, så det blir karamelliserat men inte bränt. Skala rödbetorna (går lättast under kallvatten, gnid av skalet med händerna) och skiva dem tunt. Fördela den karamelliserade löken över pizzorna, lägg sedan på rödbetorna. Dela chèvren i ganska stora bitar och fördela över pizzorna. Ringla över lite olivolja och grädda tills osten fått fin färg, cirka 15 minuter.

Strössla över solrosfrön och dra något drag med pepparkvarnen över pizzorna innan servering.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!