Hoppas ni alla haft en god jul och ett gott nytt år!

Nu vill vi önska ett fortsatt gott 2013 med en pastarätt gjord på säsongens godaste grönsak – nämligen grönkålen!

Grönkålen är, förutom sojapatén, min absoluta favorit på julbordet. Den är dessutom nyttig och kan odlas på friland i Sverige – ännu bättre. Det finns alltså ingen anledning att sluta äta den efter jul.

Här äter vi den i en pastasås, där den samsas med havregrädde, lite buljong och len tofu. För smakbrytning och tuggmotstånd lade vi till hackat äpple och valnötter vid servering.

För smaksensation serverades en rökig variant på stekt lök till, nämligen karamelliserad lök med lite liquid smoke. Vansinnigt gott! Jag tror att vi precis hittat det ultimata tillbehöret till veg-burgare också. Röksmak är ju gott, men jag har personligen aldrig gillat att smaksätta biffarna med det, det blir helt enkelt för mycket. Som tillbehör funkar det emellertid utmärkt, det kan man bland annat se här.

Grönkålssås
4-6 personer
400 gram förvälld, hackad grönkål
150 gram tofu
2 dl havregrädde
1 dl vatten
lite grönsaksbuljong
salt, peppar

1 syrligt äpple i små tärningar, till exempel Ingrid Marie
grovhackade valnötter efter behag

Bryt tofun i bitar och stek hastigt i olja. Lägg åt sidan. Fräs grönkålen i lite olja och tillsätt havregrädde och vatten. Smaka av med buljong och kryddor och tillsätt tofun. Låt såsen puttra medan du fixar löken och kokar pastan.

Rökig lök
3 små rödlökar
matfett till stekning
1 msk socker
salt
en skvätt liquid smoke

Skär löken i stora klyftor. Värm upp en stekpanna med matfett i. Stek löken tills den får färg, tillsätt socker, salt och liquid smoke. Sänk värmen och låt steka lite till, tills löken mjuknat något och blivit lite glansig.

Servera grönkålssåsen med pasta, strö över äpple och valnötter vid servering och toppa med löken.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!