Hur går det i julstöket? Jag jobbar på ganska bra, jag har redan ätit upp fudgen till exempel. Under tiden jag gjorde det så slog jag in julklapparna. Ett kärt besvär!

Ni vet hur det är; man är ute och kollar i trädgården, och vips så ligger där ett fat fyllt med härliga grönsaker. Vi fattade snabbt ett beslut; här skulle göras saffranssoppa!

En gräddig soppa med fänkål och saffran innehåller ju väldigt ofta fisk, och kanske framför allt lax. Det går alldeles utmärkt att låta fisken fortsätta yngla av sig i havet och äta soppan utan fisk. Det blir till och med bättre, skulle jag vilja påstå.

Ytterligare en behållning med den här soppan, förutom den ljuvliga smaken av saffran, är gremolatan. Den består av persilja, vitlök och citronskal som man finhackar och blandar, för att sedan strö över soppan vid servering.

Vi passade även på att baka muffins till soppan. Inte söta muffins, utan matmuffins. Som en slags sconesdeg man lägger i muffinsformar. Vi fyllde dem dessutom med soltorkade tomater och ost. Likt scones är muffinsarna klart godast när de är nybakta, helst varma.

Matmuffins med soltorkade tomater och ost
4 stora

2 ägg
3 msk olja
1 dl yoghurt/fil/gräddfil
salt
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl (jag tog 1 dl grahamsmjöl och 1 1/2 dl vetemjöl)
4 soltorkade tomater
4 bitar ost

Blanda ägg, olja och yoghurt eller fil. Rör ner de torra ingredienserna och blanda. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda ner i smeten. Fyll 4 stora muffinsformar lite mer än till hälften och tryck ner en bit ost i varje. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 15-20 minuter.

Saffranssoppa med gremolata
4-5 personer

1 gul lök
2-3 morötter
1/2 fänkål
2 potatisar
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1/2 gram saffran
1 dl röda linser
1 msk tomatpuré
2 dl grädde (använder du mjölkfri grädde med lägre fetthalt, så öka mängden något)
salt och svartpeppar

Finhacka lök, morötter och fänkål. Fräs i lite olja i en kastrull. Tillsätt vatten, buljong, fint tärnad potatis, saffran, röda linser och tomatpuré och låt koka tills grönsakerna och linserna är mjuka. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

Gremolata
Finhacka skalet av en citron, 2 vitlöksklyftor och ett litet knippe persilja. Det går också bra att köpa fryst, hackad persilja, då behöver man ett paket à 30 gram. Blanda ihop och strö över soppan vid servering.

Då återstår bara att önska er alla en god jul!
//Eveline och Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!