Hej alla lussekatter!
Luciadagen förärar oss i år med ett snötäcke, härliga minusgrader och sång lite varstans i staden. Blev till och med bjuden på lussebulle på centralstationen i morse då jag klev av pendeltåget, och det gjorde inte dagen sämre. Tack för det!

Man kan ju säga att Lucia är lite av en symbol för det här med att sprida ljus, hopp och glädje medelst sång och musik, och några andra som verkar i hennes anda är ju Musikhjälpen. Nu samlar de in pengar för att barnen i slummen ska få rent vatten, och i skrivande stund har de fått in över tre miljoner kronor. Så sjukt bra!!

Vi vill ju också dra ett strå till stacken, eller i det här fallet, vara en droppe i havet, så vi har lagt ut en av printarna från vår utställning på Musikhjälpens auktion på Tradera. Alla pengar som vårt verk genererar går oavkortat till Musikhjälpen.

Här kan ni buda på vår bild, och vinner ni auktionen så får ni alltså välja vilken av de tre utställningsbilderna ni vill ha!

Som ni ser på dagens inläggs bilder, så har vi ju även en julkaka att bjuda på! Den är tung, mastig, kryddig – och fantastiskt god! Lite som en fuskig old English christmas pudding, fuskig eftersom man kan baka den på någon timma och slipper lagra den och ångkoka den i omgångar.
Kakan innehåller massa gott; nötter, kryddor, torkade bär och så vidare, och jag tycker att man kan ta vad man har hemma. Har du tranbär liggandes, ta det, men det går lika bra med katrinplommon, russin, eller annan torkad frukt. Tänk bara att ingrediensen du ersätter med ska ha samma konsistens som originalingrediensen, så stämmer receptet.

Julkaka
Till en vanlig sockerkaksform behöver man:
2 1/2 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk torkad, malen ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 1/2 dl fil
2 ägg
75 gram smält smör
1/2 dl mandelspån
1/2 dl torkade tranbär
1/2 äpple
1/2 dl valnötter
5 torkade aprikoser

Hacka valnötterna, strimla aprikoserna och tärna äpplet i fina bitar. Blanda alla torra ingredienser, ha sedan i fil och smält smör. Rör i äggen och till sist all torkad frukt samt äpplet.
Häll smeten i smörad och bröad form. Ställ in kakan i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt kakan gräddas i 45 minuter.

Gör glasyr av 2 1/2 dl florsocker, 1 msk citronsaft, 1-2 msk vatten, 1 msk mjukt smör samt 50 gram Philadelphiaost. Ringla över kakan när den svalnat.

Glöm nu inte att köpa printen!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!