December levererar snö och minusgrader, helt underbart! Det är liksom inte lika kul att dricka glögg när det är varmt ute. Lagom till första advent och alla stundande glöggkvällar har vi satt ihop lite julinspirerad plockmat. Här finns både söta och salta rätter, och man kan givetvis blanda som man vill. Lagar man alla recept så blir det lagom med mat för 10-12 personer.

Vi har gjort superenkla crostinis med rödbetor och vitlöksvinaigrette och ett helt gudomligt kaneldoftande knäckebröd med grönmögelostdipp. Till plockmaten skar vi knäckebrödet i stänger och bakade, men man kan givetvis göra vanliga, runda kakor om man vill. I vilket fall blev det här knäckebrödet en favorit, och det kommer garanterat hamna på vårt julbord!

Vi gjorde dessutom inbakad chèvre med nötter och honung, en klassisk kombination i plockmatsförpackning. Bredvid ser ni salt chokladbräck med rostade frön, superenkelt och snabbt godis. Tänk på att använda god choklad här, det blir inte riktigt lika bra med blockchoklad.

Whoopies är små mjuka kakor som man lägger ihop två och två med fyllning emellan. Finns i oändligt många kombinationer, och den här med saffran och tranbär är söt och syrlig och bara smälter i munnen!

Sist men inte minst har vi fyllt dadlar med mandelmassa som vi smaksatt med rosenvatten och rivet apelsinskal. Smaken blir lite parfymig men ändå frisk. Rosenvatten hittar man i välsorterade livsmedelsbutiker alternativt i livsmedelsbutiker med mer ”orientaliskt” utbud.

Här kommer recepten:

Rödbetscrostini
1 baguette
3-5 färska rödbetor
5 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Salt och peppar
½ dl valnötter
Flingsalt

Koka rödbetorna. Hacka valnötterna grovt. Blanda olivoljan med pressad vitlök och smaka av med salt och peppar. Skiva baguetten tunt och lägg ut skivorna på plåt. Rosta i 225 graders ugnsvärme tills skivorna blivit gyllene och pensla sedan med vitlöksoljan. Skala rödbetorna och skiva dem tunt. Fördela rödbetorna på brödet och droppa över det sista av vitlöksoljan. Strö över valnötterna och lite flingsalt.

Julkryddat knäckebröd
Cirka 45 stänger. 225 grader

¼ pkt jäst, 12,5 gram
2 dl vatten
4 msk solrosfrön
4 msk sesamfrön
½ msk salt
2 tsk kanel
½ tsk malda nejlikor
½ tsk malen ingefära
1 krm muskotnöt
2 msk sirap
½ dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl + cirka 1 dl till utbak

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt frön, kryddor, salt och sirap. Ljumma vattnet och blanda i. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt rågsikt och arbeta sedan in mjölet. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225o och sätt in en plåt.
Dela degen i sex bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, degen ska vara max 2 mm tjock. Sporra ut 4-5 cm breda stänger och nagga dem med en gaffel. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på stängerna. Grädda i övre delen av ugnen i 5-7 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler och borsta sedan av överflödsmjölet.

Grönmögelostdipp
Cirka 150 gram grönmögelost, typ Kvibille
2 dl crème fraiche

Smula ner osten i crème fraichen och rör om.

Inbakad chèvre med nötter och honung
200 gram chèvre
20 valnötter
några matskedar honung, gärna flytande
10 ark filodeg, cirka 20×35 cm
75 gram smör
ägg till pensling

Dela chèvren i 20 skivor. Dela filodegsarken två delar. Lägg en skiva ost på varje ark, tryck dit en valnöt och ringla över lite honung. Pensla arket med smör och vik ihop till små paket. Pensla med ägg och grädda i 200 grader tills knytena fått fin färg, cirka 15 minuter.

Salt chokladbräck med rostade frön
1 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl sötmandel
1 dl vatten
1 + ½ msk flingsalt
200 gram mörk choklad av god kvalitet

Hacka mandeln grovt. Rosta fröna och mandeln i torr panna tills de börjar få färg. Tillsätt vattnet och en matsked av saltet. Rör om så saltet kommer överallt och låt vattnet dunsta bort. Häll över fröna på en tallrik när de är torra.
Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ihop chokladen med fröblandningen. Bred ut på ett bakplåtspapper och strö över det sista flingsaltet. Låt stelna och bryt sedan i bitar.

Saffranswhoopies med tranbärsfyllning
Cirka 30 dubbla kakor. 175 grader.

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
Skal av 1 citron
1 pkt saffran
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
5 msk mjölk

Fyllning:
200 gram Philadelphiaost
2 dl torkade tranbär
200 gram vit choklad
Några droppar röd karamellfärg

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg, citronskal och saffran och blanda. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och tillsätt till smeten. Rör till sist i mjölken. Klicka ut kakor, stora som enkronor, på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 5-7 minuter, tills kakorna fått lite färg i kanten.
Gör fyllningen: Hacka tranbären fint och blanda med Philadelphiaosten. Smält chokladen i vattenbad. Rör ner en matsked ostblandning i chokladen och blanda sedan alltihop. Färga med lite röd karamellfärg. Låt fyllningen kallna något och bred eller spritsa sedan ut på kakorna. Lägg ihop två och två.

Fyllda dadlar med rosensmak
30 stycken

100 gram mandelmassa
1 tsk rivet apelsinskal
1 msk rosenvatten
30 dadlar

Blanda mandelmassa, apelsinskal och rosenvatten. Snitta dadlarna och ta ur kärnan. Rulla bollar av mandelmassan som är något större än dadelkärnan. Fyll dadlarna med mandelmassan och kläm åt.

Lycka till!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!