Karins Konstgrepp brukar ibland förundras över sökord som lett besökare till hennes blogg, min personliga favorit är det här inlägget. Vi har också en sådan statistikfunktion kopplad till bloggen, och är det ett sökord som lett folk hit oftare än något annat så är det just palak vadji. Den står nämligen listad som en av Evelines favoriträtter.

Så, det är ju inte mer än rätt att vi ger er vad ni kom hit för. I det här inlägget lagar vi båda versionerna av palak (med reservation för att det kanske finns ytterligare varianter som vi missat), nämligen den veganska varianten av spenatgrytan med röda linser samt den vegetariska med paneer; hemmagjord ost.

Osten är inte svår att göra och tar inte ens speciellt lång tid. Är det någonting man lär sig så är det dock varför ost är så himla dyrt. Av en liter fet mjölk, som är grundreceptet här, så blir det förvånansvärt lite ost.

Har man inte lust att göra egen ost så kan man kanske ha i tärnad halloumi istället, eller varför inte tärnad, stekt tofu? Prova gärna och återkom!

Grundrecept paneer
1 liter fet mjölk (3% går bra)
en skvätt grädde
eventuellt 4-5 gröna kardemummakärnor
2 dl turkisk yoghurt
3 msk färsk limejuice
1/2 tsk salt

Koka upp mjölken och grädden under omrörning tillsammans med salt och kardemummakärnor. Låt koka i 5-7 minuter. Fiska upp kardemumman och häll i yoghurt och limejuice. Sänk värmen och sjud i ytterligare 5-7 minuter. Häll den gryniga ostmassan i en silduk (jag brukar lägga min tunnaste kökshandduk i en sil) och låt vasslen rinna av. Snurra ihop änden på silduken och pressa ut det sista vattnet. Lägg till sist en tyngd på och låt osten stå i press i cirka 10 minuter. Nu har du ett fast litet ostklot som går utmärkt att skära i kuber.Palak

4-6 personer

1 msk färsk, riven ingefära
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk garam masala
1 tsk koriander
450 gram hackad (fryst) spenat
500 gram krossade tomater
5 dl grädde eller gräddprodukt

och
2 satser paneer
eller
3 dl röda linser

Hacka löken och vitlöken. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja i en gryta. Tillsätt spenat och låt den fräsa med lite. Tillsätt krossade tomater och grädde. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor.

För palak vadji: Ha i linserna och koka tills de är klara, här kan man eventuellt behöva späda grytan något då linserna suger upp mycket vatten.

För palak paneer: Här är det smartast att börja med att steka ostkuberna gyllene i lite olja, för att sedan ta upp dem ur grytan och låta dem ligga. När såsen kokat ihop ordentligt läggs osten i.

Servera med ris och naanbröd.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!