Förra året så gjorde vi ju äppelmarmelad, och ni vet ju hur det är: när man ändå är igång och syltar och saftar så gör man hur mycket som helst. Även om Eveline och jag är ganska duktiga marmeladätare, med en familj som ställer upp tappert, så kan det ändå bli en burk eller tre över. Det har vi löst på ett mycket smart, och gott vis. Vi har gjort gifflar, fyllda med förra säsongens sylt.

Det hela blir lite som pytt i panna, fast med söta saker. Man tager vad man haver, och vips, så blir det en helt ny rätt.

Gifflarna (som vi i och med ovanstående stycke verkligen inte hävdar oss vara uppfinnarna av) är gjorda på vanlig bulldeg med lite extra kardemumma. Jag kavlade ut en rundel och delade den i åtta tårtbitar, på med en sked marmelad och så rulla ihop. På en del lade jag även lite mandelmassa med sylten, det är verkligen inte fy skam det heller. Tänk på att degen bör vara lite tjockare än vid bullbak, då blir gifflarna snyggare.

Äppelgifflar
24 stora eller 32 lite mindre

6 dl mjölk
75 gram smör
1 pkt jäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 msk kardemumma
1 ägg (kan uteslutas om man vill baka veganskt)
cirka 12 dl mjöl

ägg eller sojamjölk till pensling
äppelmarmelad eller dylikt till fyllning

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda med jäst, socker, salt och kardemumma. Rör i lite mjöl och tillsätt eventuellt ägget. Tillsätt så mycket mjöl att degen nätt och jämt släpper kanterna på bunken. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka trettio minuter.
Knåda på mjölat bakbord och dela degen i tre delar för stora gifflar och i fyra delar för något mindre gifflar. Kavla ut rundlar och dela i åtta tårtbitar. Lägg på sylt och rulla ihop. Låt jäsa på plåt, pensla med ägg och grädda i 225 grader tills gifflarna fått fin färg, 8-10 minuter.
Låt svalna och ringla över glasyr gjord på florsocker och vatten.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!