Sparrissäsongen är ju i princip över, men vi kunde inte motstå frestelsen och lagade till en risotto med färsk sparris – himmel, vad gott det är!

Av någon anledning har jag fått för mig att det är krångligt att laga risotto, men det är det ju verkligen inte, allt som behövs är lite kärlek och en gryta med hyfsat tjock botten. Vi tog mammas gamla gjutjärnsgryta, den är väl insmord och aldrig någonsin diskad med diskmedel.

Så tillsatte vi givetvis en del olja själva.

Förutom att det är lätt att göra risotto (och så sjukt gott!), så är det även lätt att göra vegansk risotto. Det blir minst lika gott utan parmesanost, speciellt om man har något annat smakrikt till, som till exempel sparris eller kantarell.

I dagens risotto hade vi dessutom i en del färsk bladpersilja och havregrädde, och så gjorde vi ett kryddigt bönströssel att äta till.

Sparrisrisotto med bönströssel
4-6 pers

Koka upp en liter grönsaksbuljong. Hacka en gul lök och fräs mjuk i olja. Tillsätt 4 dl risottoris och låt fräsa med något. Tillsätt lite grönsaksbuljong i taget och låt koka in, rör noga. Skär bort den träiga nedre delen på sparrisen, dela i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt stå. När all buljong kokat in och riset är mjukt med en liten kärna, tillsätt 2,5 dl havregrädde. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner sparrisen och en näve hackad persilja.

Bönströssel
Skölj en burk svarta bönor. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek bönorna ganska hårt, krydda med mycket chili och salt. Låt rinna av på hushållspapper och servera till risotton.

Bon appétit!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!