Som ni kanske redan vet gillar vi att laga mat på de råvaror som är i säsong just nu. Inte bara för att det är miljövänligt, utan också för att det smakar så himla mycket bättre. Härom dagen passade vi alltså på att ta till vara lite av vinbären som nu hänger i rubinröda klasar från buskarna i trädgården.

 

En söt kolapaj att matcha de syrliga bären kändes helt rätt!

Visst är det en lyx att alltid ha tillgång till allt, men helt ärligt; vem blir glad av de bleka, vattniga, importerade jordgubbarna som säljs i december? När jag tänker efter så vill jag inte ens äta allt året om, utan har vissa maträtter ”reserverade” till vissa årstider. Visst kan det hända att jag bakar en äppelpaj om jag har äpplen som börjar se tråkiga ut hemma, men de allra godaste bakas ju på mjöliga äpplen från trädgården.

Åter till vinbärspajen! Lite havregryn i pajdegen gjorde den extra krispig och god, i övrigt lät jag skalet vara osötat.

Kolasmet kan man ju göra på flera olika sätt, och att koka en burk kondenserad mjölk i vattenbad ett par timmar gör ju allt som oftast succé. Den här gången ville vi dock göra en vegansk paj, och gjorde därför kolan själva. Socker, sirap och havregrädde fick koka tills termometern visade 120 grader. Efter det tillsattes mjölkfritt margarin, och så fick smeten svalna något.

Häll kolasmeten i pajskalet och låt kallna innan vinbären läggs på. Det går givetvis att äta pajen när den är ljummen, men då går det inte att skära speciellt fina bitar.

Receptet till den här pajen har jag hittat på flera ställen, bland annat på ica.se, här får ni det med några små ändringar:

Kolapaj med vinbär

Pajdeg:

100 gram mjölkfritt margarin
2,5 dl mjöl
1 dl havregryn
2 msk kallt vatten

Nyp ihop degen och låt vila i kyl någon timma. Kavla ut och klä en pajform. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter, tills pajskalet fått fin färg. Gör kolasmeten under tiden.

Kolasmet:

2 dl havregrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
100 gram mjölkfritt margarin

Koka havregrädde, socker och sirap till 120 grader. Tillsätt margarinet och låt svalna något. Häll kolasmeten i pajskalet och låt kallna. Dekorera pajen med cirka en halvliter vinbär (eller andra bär, hallon borde vara fantastiskt gott). Servera med glass eller vispad grädde.

Smaklig spis!
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!