Så var det dags för mig att få gästspela på Sveriges godaste och snyggaste matblogg!

Som nära vän till Amanda och Eveline är jag såklart löjligt stolt över dem och deras oköttsliga lustar. Deras kreativitet och engagemang att vilja inspirera människor till grönare mat och livsstil är faktiskt stort och jag är glad att de vill dela med sig av sina talanger. Samtidigt blir jag faktiskt lite stolt över mig som blivit inbjuden att vara med på ett litet litet hörn – med ett egenpåhittat, lite lyxigt, veganskt recept.

Själv är jag köttis, men gillar alla sorters mat och eftersom många av mina vänner är vego har jag fått smaka mycket gott och nytt genom åren. Det är ju inte utan att man blir lite inspirerad, speciellt av vegankost för då kan ju alla vara med och äta. Jag gillar när alla får vara med!

Denna dag bjöd jag på min smaskiga, gyllene saffranspasta med havregrädde som bas. Funkar både sommar som vinter, men man kan få anpassa ingredienserna något efter säsong.

Så här gör man (3-4 portioner):

Fräs ungefär en liter svamp (skivad, tärnad eller kvartad – allt efter behag) i olja och låt den bli lite brynt. Använd helst inte de där tråkiga vita champinjonerna som ligger i drivor i affärerna, utan leta reda på några med lite smak, typ kastanjechampinjoner, portabello eller allra helst självplockat från skogen förstås! Tillsätt sedan finhackad schalottenlök (så många som motsvarar en gul lök ungefär) och fräs den mjuk tillsammans med svampen.
Häll sedan på ett paket havregrädde och, beroende på hur lyxig du vill vara, 0,5 – 1 paket saffran (ju mer desto godare). Salta och peppra efter behag och tillsätt även en nypa socker, jag tycker det harmoniserar den intensiva saffranssmaken på något vis.
Och sist men inte minst är det dags att ha i det goda gröna, och eftersom vi befinner oss mitt i sommaren kändes det helt rätt med ett knippe grön sparris i den här såsen. Bryt av den träiga nedersta delen på sparrisen och släng bort den, dela resten i munsbitar och förkoka lite lätt i saltat vatten – ja, detta görs ju med fördel samtidigt som du börjar med såsen så klart, annars tar det ju evigheter innan man får äta härligheten.

Om det inte är säsong för sparris kan man med fördel använda små buketter av broccoli, eller någon annan grön grönsak som har god konsistens. Där sätter bara fantasin gränsen. Nästa gång jag gör såsen ska jag prova att grilla sparrisen istället för att förkoka den, det smakade jag för första gången för några dagar sedan och det var helt fantastiskt!

Koka någon god pasta (jag är förtjust i de stooora sorterna) och gör kanske något gott vitlöksbröd till. Ett annat tillbehör jag måste ha till den här rätten är ugnsbakade små tomater: Gnid in tomaterna med olja, salta och peppra rikligt, baka dem sedan i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills de har spruckit och ser lite mosiga ut.

Hoppas några av er vågar prova mitt recept, det brukar gillas av de flesta, veganer som köttisar – även av kissen tror jag!

Tack och med förhoppning på återseende.

/Linn

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!